ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες δυσαρεστημένοι με τους πολιτικούς τους

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες δυσαρεστημένοι με τους πολιτικούς τους

Δύσκολα θα επιστρέψουν οι εταιρείες, που θα βρεθούν εκτός ρωσικής αγοράς. Η Δύση θα έπρεπε να βλέπει ένα βήμα μπροστά. Κακώς πίστεψαν ότι δεν θα αντιδράσουμε στην «εξ επαφής» δολοφονία πολιτών στην ΝΑ Ουκρανία, η «κρατική δομή» της οποίας πρέπει να συζητηθεί για να υπάρξει λύση.

Με βαρυσήμαντη συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα από τη ρωσική τηλεόραση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικρίνει τις δυτικές ηγεσίες ότι θα έπρεπε να αναλογιστούν τις συνέπειες της πολιτικής τους και της επιρροής τους στην Ουκρανία και ότι κακώς υποτίμησαν τις αντιδράσεις της Ρωσίας στην εξολόθρευση ρωσόφωνων πολιτών στη ΝΑ Ουκρανία.

«Έπρεπε να υπολογίσουν την αντίδραση της Ρωσίας. Έπρεπε να έχουν υπ' όψη τους ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής», είπε ο Ρώσος ηγέτης επιτιθέμενος στις δυτικές ηγεσίες και υπονοώντας την εύλογη ανεπάρκειά τους: «Η σχετική αντίδραση ήταν φυσικά αναπόφευκτη, διότι εκεί ζουν και συγγενείς και φίλοι και όλα είναι τόσο αλληλοσυνδεδεμένα, ώστε εκείνου, που σχεδιάζουν στη Δύση ή σε άλλες χώρες, πρέπει έστω ένα βήμα μπροστά να μετρούν τις συνέπειες όσων κάνουν».

Ο Ρώσος ηγέτης άφησε ελπίδες για κάποια συνεννόηση λέγοντας ότι συμφώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επιλυθεί ειρηνικά με τη μέθοδο τν συνομιλιών, και τα λάθη, όπως η βίαιη κατάληψη της εξουσίας δεν θα πρέπει ποτέ να επαναληφθούν. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η διευθέτηση της κρίσης θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της σημερινής ηγεσίας της χώρας και είναι αδύνατο τώρα να υπάρξει πρόγνωση πότε θα τερματιστεί αυτή.

Για να υπάρξει πραγματική λύση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάπαυση πυρός και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος όχι για τεχνικά ζητήματα, αλλά «για θέματα πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και της κρατικής δομής στην ΝΑ Ουκρανία, με σκοπό την αδιαμφισβήτητη κατοχύρωση των νομίμων συμφερόντων των ανθρώπων, που ζουν εκεί». Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τί ακριβώς λέει το Κρεμλίνο στο Κίεβο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Η Ουκρανία πρέπει να διεξαγάγει συνομιλίες όχι με τη Ρωσία, αλλά με τη Νοβορωσία», δηλαδή το υπό διαμόρφωση κράτος, που έχουν ιδρύσει οι ρωσόφωνοι αντάρτες και αποτελείται (μέχρι στιγμής) από τις αυτοανακηρυχθείσες ΛΔ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Συμπλήρωσε πάντως ο Ρώσος ηγέτης μιλά για ενδο-ουκρανικό διάλογο και δεν υπονοεί ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Νοβορωσίας, αν και δεν σταματά να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό, που προκαλεί ανατριχίλα στο Κίεβο. Ο ίδιος ο Β.Πούτιν εξέφρασε επανειλημμένως το σεβασμό του στα αποτελέσματα των Δημοψηφισμάτων, με τα οποία έστω και σε εμπόλεμες συνθήκες ιδρύθηκαν οι δύο Δημοκρατίες, τονίζοντας τη ρωσική θέση ότι «η υλοποίηση των αποτελεσμάτων των Δημοψηφισμάτων πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων εντός Ουκρανίας».

Ο Β.Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα αποδέχεται την επιθυμία του Κιέβου και το επόμενο ανθρωπιστικό φορτίο θα μεταφερθεί σιδηροδρομικώς, ενώ μεγάλωσε τη ρωγμή, που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της ΕΕ, καρφώνοντας κι άλλες «σφήνες», όπως η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι από τις αποφάσεις των πολιτικών τους για τη Ρωσία. «Οι εταιρείες τους θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά», παρατήρησε ο Β.Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα διευρύνει πλέον τις συνεργασίες της με ποικίλους παραγωγούς από διάφορες χώρες του εξωτερικού πέραν ΕΕ και ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Τι πιστεύει και τι σκέφτεται ο Πούτιν για την Ουκρανία;