ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Το 1 εκατ. ευρώ και ο Β. Παπαγεωργόπουλος…

Το 1 εκατ. ευρώ και ο Β. Παπαγεωργόπουλος…

Πριν από μία εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης του άσκησε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, ποσό 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τότε, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ισχυριστεί ότι πρόκειται για φυσιολογικές οικογενειακές αποταμιεύσεις. Χθες, ο ίδιος «τα γύρισε», ισχυριζόμενος αυτή τη φορά ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού ήταν χρήματα τα οποία διακινήθηκαν από λογαριασμούς της δημοτικής παράταξής του. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απέφυγε ωστόσο, να πει ποιοι χρηματοδότησαν την παράταξή του, ποιους πλήρωσε με αυτές τις… συνδρομές, αλλά και πόσα χρήματα διαθέτει σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Το αντίθετο. Πέρασε και στην αντεπίθεση. Ισχυρίστηκε ότι η δίωξη βασίστηκε σε «διοχέτευση χαλκευμένων στοιχείων προς τη δικαιοσύνη, στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να την παρασύρουν», αρνούμενος ωστόσο να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι κύκλοι.

Σα να μην έφταναν αυτά, άφησε αιχμές σε βάρος της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά -η οποία διενήργησε τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του και συνέταξε το επιβαρυντικό πολυσέλιδο πόρισμα- λέγοντας πως «το πόρισμα υπογράφεται από την οικονομική επιθεωρήτρια, αλλά, αν το συνέταξε κάποιος άλλος, δεν το γνωρίζω». Υπαινίχθηκε μάλιστα σχέση της επιθεωρήτριας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας «υπάρχουν υπόνοιες αλλά δεν μπορεί κανείς να βάλει υπογραφές σε τίποτα».

Τα έπαιξε στο χρηματιστήριο!

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απέφυγε να εξηγήσει για ποιο λόγο χρήματα της παράταξής του τα έπαιξε στο χρηματιστήριο, όπως αποκάλυψε στην απολογία του ο στενός φίλος και συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας. Ο τελευταίος είναι προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Αντί απάντησης, ο τέως δήμαρχος τα έριξε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας πως οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο έγιναν «με τελείως νόμιμο τρόπο, “ακούγοντας” τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να επενδύσουμε τις οικονομίες που έχουμε αγοράζοντας μετοχές, αγοράσαμε δύο όλες κι όλες σοβαρές τραπεζικές μετοχές, τις οποίες ρευστοποιήσαμε για να ξεπληρώσουμε τα χρέη και να αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά έξοδά της παράταξης. Στα τέλη του 2006 έδωσα εντολή να σταματήσουν οι συνδρομές προς την παράταξη της ''Αναγέννησης'', διότι είχα πάρει απόφαση να μην ξαναβάλω για τέταρτη φορά υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν έδωσε, ωστόσο, κανένα στοιχείο σχετικά με το τι απέγιναν τα χρήματα από τη ρευστοποίηση των μετοχών, καθώς -όπως έχει πει στην απολογία του ο κ. Λεμούσιας- αυτά παραδόθηκαν με δύο επιταγές εις χείρας του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η στάση της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης είπε πως «οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρες». Πρόσθεσε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, με τους πλέον ταχείς ρυθμούς, διότι είναι απαράδεκτο να σέρνεται τόσο καιρό μια υπόθεση που αφορά την ηθική υπόσταση πολιτικών προσώπων». Η δήλωση απέχει από δηλώσεις προκατόχων του κ. Τσάμη οι οποίοι τάσσονταν αναφανδόν στο πλευρό του κ. Παπαγεωργόπουλου…

Και ο νοών νοείτω.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!