ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Προς «τεχνική παράταση» με πάγωμα μονομερών αποφάσεων

Προς «τεχνική παράταση» με πάγωμα μονομερών αποφάσεων

Από σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Ecofin, υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την Παρασκευή (20/02/2015) στο αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Πριν λίγη ώρα –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr από τις Βρυξέλλες- η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ με τη βοήθεια Μοσκοβισί, για μία «έντιμη λύση» που αφορά κυρίως Ελλάδα-Γερμανία, έχει το εξής πολιτικό πλαίσιο:

Με κοινή συμφωνία Ελλάδας και των τριών «θεσμών» (η παλιά τρόικα δηλαδή) δίνεται ένα τετράμηνο διάστημα ως τεχνική παράταση, για διαπραγμάτευση πάνω στο υπάρχον μνημόνιο, με μία όμως καθαρή δήλωση της Ελλάδας ότι το 70% των όσων έχει συμφωνήσει, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα με τους δανειστές της, γίνεται αποδεκτό και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών, που θα γίνονται συζητήσεις για μία νέα συμφωνία, καμία από τις πλευρές δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες (π.χ επαναπρόσληψη απολυμένων στο δημόσιο, κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.λ.π) και θα συνεχιστεί κανονικά η οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όπως θα γινόταν εάν είχε ζητήσει παράταση εφαρμογής του μνημονίου.

Μέχρι σήμερα το βράδυ (17/02/2015) θα υπάρξει η αναλυτική συμφωνία, την οποία θα παραλάβουν όλοι οι εταίροι προς μελέτη, ώστε σε ένα έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη το απόγευμα ή την Παρασκευή, να προχωρήσουν σε αποδοχή της όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, για να προλάβουν να την περάσουν μετά από τα κοινοβούλιά τους, ώστε στις 28 Φεβρουαρίου να μην μείνει εκτός ομπρέλας της Ευρώπης η Ελλάδα.

Η μικρή αλλαγή της αδιάλλακτης στάσης της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, έγινε μετά από αφόρητες ολονύχτιες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου προς τη Μέρκελ, για μία συμφωνία με την Ελλάδα, επικαλούμενος σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή και αμερικανή οικονομία, από ένα ενδεχόμενο Grexit, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε μια πολύωρη επικοινωνία χθες με τη Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας της έλεγε ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης θα κλυδωνιστεί ανεξέλεγκτα από μία έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με πολλές αδύναμες κυρίως τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, να κινούνται στα όρια της κατάρρευσης.

Πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι λυσσωδώς αντιδρά σε αυτή τη λύση ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα της Ελλάδας, την οποία θέλει να «τιμωρήσει» προσπαθώντας να πείσει την Μέρκελ ότι ακόμα και μία μικρή υποχώρηση της Γερμανίας, της αφαιρεί το χαρακτηρισμό της ηγεμονικής δύναμης στην Ευρώπη.

Εάν τελικά η Μέρκελ δεν υποκύψει στις πιέσεις Σόιμπλε, αλλά και του Ισπανού Ραχόι και του Πορτογάλου Κοέλιο, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, ίσως από την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το απόγευμα, το ελληνικό θέμα θα έχει μπει στη φάση της επίλυσής του.

Σχετικές ειδήσεις