ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σαράντα χρόνια σύνταξη σε πεθαμένο!

Σαράντα χρόνια σύνταξη σε πεθαμένο!

Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις καθημερινά των ειδικών ελέγχων που γίνονται στις καρτέλες των συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΓΑ, για να διαπιστωθεί ποιοι και για πόσο χρονικό διάστημα παίρνουν συντάξεις για πεθαμένους συγγενείς τους.

Του Κ. Χαρδαβέλλα

Το newsbomb.gr έχει στη διάθεσή του στοιχεία από έλεγχο που έγινε σε δείγμα 510 φακέλων ασφαλισμένων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, που αν ζούσαν σήμερα θα ήταν ηλικίας άνω των 100 ετών. Είναι ασφαλισμένοι που έχουν γεννηθεί από το 1901 μέχρι το 1910.

Σε αυτές λοιπόν τις 510 περιπτώσεις θανόντων ασφαλισμένων εντοπίστηκαν 328 άτομα, στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν φύγει από τη ζωή πριν 10, 18 ή ακόμα και 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα υπάρχει ασφαλισμένος του ΙΚΑ με τα αρχικά Λ.Γ. που έχει γεννηθεί το 1910. Πέθανε 18/7/1972 και από τότε (δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια) του καταβάλλεται κανονικά η σύνταξή του, την οποία φυσικά ενθυλακώνει κάποιος στενός συγγενής του.

Άλλη εξωφρενική περίπτωση είναι ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ Μ.Γ. που γεννήθηκε το 1909 και πέθανε 22/12/1992, ο οποίος πληρώνεται κανονικά τη σύνταξή του τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι έλεγχοι για μαϊμού συντάξεις συνεχίζονται σε όλα πλέον τα ταμεία, υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μάρτη και πάντως τα ποσά που έχουν χορηγηθεί για συντάξεις μαϊμού ανέρχονται περίπου για τις τελευταίες δεκαετίες στα 80-100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το τεράστιο σκάνδαλο με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και μία από τις βασικές αιτίες κατάρρευσης των περισσότερων ταμείων, που τους οδήγησαν στις κρατικές επιχορηγήσεις με τα γνωστά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Πάντως η επιστροφή των μαϊμού συντάξεων από αυτούς που τις έχουν πάρει θα είναι χρονοβόρα και δεδομένου ότι χρειάζονται διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις, οι περισσότερες από αυτές θα επιστραφούν μετά από μεγάλο διάστημα.