ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το Καστρί από τον Γεώργιο μέχρι τον Γιώργο

Το Καστρί από τον Γεώργιο μέχρι τον Γιώργο
Στην κατοικία της οικογένειας Παπανδρέου στο Καστρί πάρθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της χώρας...


Του Παναγιώτη Σουρέλη

Στην κατοικία της οικογένειας Παπανδρέου στο Καστρί πάρθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της χώρας. Σε αυτό το σπίτι τέθηκε σε περιορισμό ως το θάνατό του από τη Χούντα ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου. Την οικία του που έχτισε στο ιστορικό οικόπεδο προσφέρθηκε να χαρίσει ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το καλό της Ελλάδας, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!», είχε πει χαρακτηριστικά. Το newsbomb απέδειξε, ότι το ακίνητο δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό, καθώς στις 23 Οκτωβρίου του 1998, με το συμβόλαιο 1408, δώρισε το 50% του οικοπέδου στην σύζυγό του Άντα. Σήμερα θα ξετυλίξουμε όλο το «κουβάρι» της ιστορίας και θα παρουσιάσουμε τους «σταθμούς», αλλά και τους ενοίκους της ιστορικής κατοικίας.

Η ιστορία του Καστριού για την οικογένεια Παπανδρέου ξεκινά το 1928, οπότε και ο Γεώργιος Παπανδρέου αγόρασε το σπίτι από μια εταιρεία. Το 1968 ο «Γέρος της Δημοκρατίας» άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας στην εγγονή του Σοφία την οικία μετά του οικοπέδου και των κινητών πραγμάτων της και στον γιο του Γιώργο τους πίνακες που προτιμά.

Το 1970 η κ. Σοφία Παπανδρέου έκανε αποδοχή της κληρονομιάς. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1990 με το συμβόλαιο 18166 έκανε διόρθωση της δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς, καθώς «κατά την καταμέτρηση του οικοπέδου τούτου βρέθηκε να έχει έκταση μέτρα τετραγωνικά πέντε χιλιάδες πεντακόσια (5.500) και όχι δύο χιλιάδες επτακόσιες δέκα έξι και 50 / 100 (2.716,50), όπως εσφαλμένως είχε γραφεί στην παραπάνω δήλωση κληρονομιάς».

Τι έλεγε η διαθήκη

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου, η κ. Σοφία Παπανδρέου κληρονομούσε «μία ημιτριόροφη οικοδομή μετά του οικοπέδου της και της εν γένει περιοχής της που βρίσκεται στη θέση “Καστρί”, της κτηματικής περιφέρειας Δήμου Νέας Ερυθραίας Αττικής πρώην Δήμου Κηφισιάς, με έκταση του οικοπέδου μέτρα τετραγωνικά πέντε χιλιάδες πεντακόσια (5.500)».

Την ίδια ημέρα, με το συμβόλαιο 18167, η κ. Σοφία Παπανδρέου προχώρησε σε πράξη σύστασης οριζόντιας – καθέτου ιδιοκτησίας. Δηλαδή, χώρισε το οικόπεδο σε τέσσερα τμήματα, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα, τα οποία στο συμβόλαιο αναφέρονται ως «ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ι», «ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ», «ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙΙ» και «ΚΑΤΟΙΚΙΑ IV». Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου του 1990, με το συμβόλαιο 18397, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αγόρασε το ένα τμήμα του οικοπέδου και συγκεκριμένα την «ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ», αντί του ποσού των 4.300.000 δραχμών.

«Μια οριζόντια – κάθετη ιδιοκτησία ήτοι την με στοιχεία ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ που βρίσκεται στη θέση “Kαστρί”, της κτηματικής περιφερείας του Δήμου Νέας Ερυθραίας Αττικής πρώην Δήμου Κηφισιάς και στη διασταύρωση των οδών Γ. Παπανδρέου 35 - Ρωμυλίας σε οικόπεδο που έχει έκταση μέτρα τετραγωνικά πέντε χιλιάδες πεντακόσια (5.500). Το τμήμα οικοπέδου που είναι η οριζόντια – κάθετη ιδιοκτησία έχει έκταση μέτρα τετραγωνικά εξακόσια σαράντα και 62/100 (640,62)». Το ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο της αγοράς προκαλεί εντύπωση για την περιοχή, το μέγεθος, αλλά και την ιστορικότητα του ακινήτου…

Τι έκανε ο Γιώργος

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998 με το συμβόλαιο 1408, ο Γιώργος Παπανδρέου δώρισε στη σύζυγό του Άντα, το 50% του οικοπέδου. «Ήδη σήμερα με το συμβόλαιο αυτό ο αφενός συμβαλλόμενος “δωρητής”, Γεώργιος Παπανδρέου δωρίζει, παρέχει, παραχωρεί και μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, με δωρεά “εν ζωή” ισχυρή και αμετάκλητη στην αφετέρου “δωρεοδόχο” σύζυγό του Χάιδω Παπαπάνου – Παπανδρέου το πενήντα τοις εκατό (50/00) εξ αδιαιρέτου της κάθετης ιδιοκτησίας … σε ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς αυτή και για την έναντι αυτού επιδικνυόμενη από τη δωρεοδόχο σύζυγό του αφοσίωση και αγάπη», σημειώνεται στη «δωρεά εν ζωή».

Στην έκταση αυτή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχτισε με δάνειο κατοικία 368 τ.μ. σε οικόπεδο 640 τ.μ. εξ ημισείας με την σύζυγό του Άντα Παπανδρέου. Οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση αν είχε γίνει στην ιδιοκτησία, θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο Νέας Ερυθραίας, όπου υπάγεται, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί από την έρευνα που κάναμε.

Όταν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε διατεθειμένος ακόμη και να βάλει το σπίτι του υποθήκη για το καλό της Ελλάδας, γνώριζε πολύ καλά, ότι θα έπρεπε να ρωτήσει την σύζυγό του Άντα…

Δείτε αποκλειστικά στο newsbomb.gr όλα τα σχετικά έγγραφα: