ΑΠΟΨΕΙΣ

Όνειρο θερινής νυκτός η Ευρώπη των λαών;

Όνειρο θερινής νυκτός η Ευρώπη των λαών;

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής 

Η πανδημία αποτελεί ένα σκληρό μάθημα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές παρακολουθούμε την υγειονομική κρίση να γιγαντώνεται και να δημιουργεί τριγμούς και αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής μας.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη, την “πολλά υποσχόμενη” παγκοσμιοποίηση, τα άλματα στην ψηφιακή επανάσταση, στην έρευνα και στην ιατρική, η ανθρωπότητα ήταν απροετοίμαστη μπροστά στο πανδημικό κύμα που μας έπληξε και μας πλήττει για περίπου ένα χρόνο.

Αν επομένως επιθυμούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο μέλλον χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα είναι ενωμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική.

Αλλά κυρίως θα πρέπει να είναι η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη που θα έχει προτεραιότητα τους πολίτες και όχι τις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και που θα στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων, χωρίς πολίτες δυο κατηγοριών, όπως πχ πολίτες της Β. Ευρώπης ή της Ν. Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επιδιώκοντας να ενώσει τους ανθρώπους, να στηρίξει τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους, να προσφέρει ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία. Δυστυχώς ακόμη και στα δύσκολα όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2010 αλλά και η τωρινή υγειονομική κρίση αποδεικνύουν την απομάκρυνση από αυτόν τον στόχο.

Δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε την καθυστέρηση αλλά και την έλλειψη στρατηγικής στην προμήθεια των εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοιου, την αδυναμία συντονισμού με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την έγκαιρη και δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε τα πολλαπλά προβλήματα στο σύστημα δημόσιας υγείας που δεν αποτέλεσε προτεραιότητά των συντηρητικών ηγεσιών για χρόνια, με έλλειψη στιβαρών δημοσίων επενδύσεων και χωρίς στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η εμπιστοσύνη στις αγορές όπως μας έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι εξαφανίστηκε εν μια νυκτί και τα δημόσια συστήματα υγείας κλήθηκαν και ανέλαβαν σχεδόν εξολοκλήρου το βάρος.

Η πανδημία έδειξε με βάναυσο τρόπο ότι οι σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές ήταν αυτές που δημιούργησαν δίχτυ προστασίας για όλους και όλες και τα “υποβαθμισμένα” δημόσια νοσοκομεία με το “ταλαιπωρημένο” προσωπικό ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή σώζοντας ζωές.

Η Ευρώπη δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεση της, οφείλει να δράσει άμεσα προς σε μια νέα προοπτική με στόχο την ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωσή των πολιτών, τη δίκαιη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό, βιώσιμο τρόπο ζωής και ανάπτυξης με ίσες ευκαιρίες και στην υγεία και στην περίθαλψη και στους εμβολιασμούς.

Σε αυτή την προοπτική οι προοδευτικές δυνάμεις απαιτείται να πρωταγωνιστήσουν, μακριά από δεσμεύσεις με τις “ελίτ” ή τα “αόρατα” παγκόσμια οικονομικά κεφάλαια.
Για να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί χρειάζονται τολμηρές θεσμικές αλλαγές, πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση που θα οικοδομήσει και θα θωρακίσει την Ευρώπη των λαών.

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης