ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσο η Ελλάδα δεν κάνει το «λάθος», η Τουρκία θα επιμένει στις προκλήσεις

Όσο η Ελλάδα δεν κάνει το «λάθος», η Τουρκία θα επιμένει στις προκλήσεις
Όσο δεν «βγαίνουν» οι προκλήσεις στον Ερντογάν, τόσο θα κλιμακώνει την ένταση.
AP Photo/Vahid Salemi

Τη «λάθος κίνηση» της Αθήνας περιμένει η Άγκυρα για να βάλει «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να εμφανιστεί ως το θύμα ενός πιθανού «θερμού επεισοδίου».

Σταθερή και αταλάντευτη παραμένει η θέση της Ελλάδας στη διαρκώς αυξανόμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας. Η Αθήνα απαντά με τη διεθνή νομιμότητα, τις Συμβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να «σύρει» τη χώρα μας στο πεδίο, περιμένοντας τη «λάθος κίνηση». Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή; Ακόμα και το θέμα των μεταναστών στον Έβρο, το οποίο απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς ακόμα και ισορροπία ανάμεσα στην ανθρωπιά, τη σωτηρία των ζωών όσων είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα και τις επιπτώσεις μιας βεβιασμένης ενέργειας, θα μπορούσε να εμφανίσει την Τουρκία ως το «θύμα» ενός επεισοδίου με την Ελλάδα.

Με δεδομένα όσα επίσημα ανακοίνωσαν οι ελληνικές Αρχές, οι μετανάστες όλο το προηγούμενο διάστημα – μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας (15/08) όταν και ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πως πέρασαν σε ελληνικό έδαφος και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσής τους – δεν ήταν πάνω στην ελληνική επικράτεια. Με βάση όλα όσα έχουμε δει από πλευράς Τουρκίας, εγγυάται κανείς ότι σε ενδεχόμενη επιχείρηση ελληνικών Αρχών επάνω στη νησίδα, δεν θα έβγαινε η Άγκυρα στη διεθνή κοινότητα ως χώρα «θύμα που δέχεται εισβολή από την ιμπεριαλιστική Ελλάδα»;

Η τελευταία φράση μπορεί να φαντάζει υπερβολική, αλλά όσοι έχουν γνώση των όσων διαδραματίζονται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στο εσωτερικό της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα θα καταλάβουν απόλυτα τι εννοούμε. Εσχάτως γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια άποψη η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως «η Αθήνα έχει τρελαθεί και αγοράζει όπλα για να γίνει σαν τη Γερμανία του 1940»! Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν ακόμα και πολιτικοί που φαίνεται να έχουν αυτή την πεποίθηση και με πλάγιο τρόπο προσπαθούν σταδιακά να τη βάλουν στη δημόσια σφαίρα της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, πλέον θα πρέπει να προσέχει κάθε κίνηση η οποία θα απαιτεί ως και χειρουργική ακρίβεια έτσι ώστε να μην δώσει στην Άγκυρα το δικαίωμα να θυματοποιηθεί. Πρόσφατα, άλλωστε, Τούρκος πολιτικός αναλυτής δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open πως υπάρχει κίνδυνος για μια τέτοια λάθος κίνηση, κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η κυβέρνηση Ερντογάν έτσι ώστε μέσω μιας έντασης στα όρια της σύγκρουσης να «κερδίσει» το χαμένο έδαφος στο εσωτερικό της χώρας. Αντίστοιχες προσπάθειες κάνει και ο εθνικιστικής κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έβαλε στο… μίξερ ποδόσφαιρο, θρησκεία και πολιτική για να «χτυπήσει» την Ελλάδα και να γίνει αρεστός στο ακραίο ακροατήριο της χώρας του.

Όσο, λοιπόν, η Αθήνα τηρεί σταθερή και ψύχραιμη στάση, τόσο η Τουρκία θα τραβάει το σκοινί στα άκρα για να οδηγήσει στην αύξηση της έντασης. Είτε άμεσα, με συμβάντα όπως οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, είτε έμμεσα με την πρόθεση να στείλει το Abdulhamid Han στην ΑΟΖ της Κύπρου για έρευνες…