ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρον άρον απάλλαξε αυτούς

Άρον άρον απάλλαξε αυτούς

Για περισσότερα από 10 χρόνια, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προετοίμαζε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Μαρτίου.

Οι δύο Κώδικες αυτοί είχαν κατορθώσει να τύχουν διακομματικής συναίνεσης, τουλάχιστον στη λογική που ανέδιδαν, όσες από τις νέες διατάξεις τους, έβλεπαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή κατόρθωσε να διαλύσει κάθε συναινετικό πνεύμα, να ακολουθήσει μία γραμμή ψήφισης στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας κι εν τέλει να απαξιώσει διατάξεις που είχε πράγματι ανάγκη το ποινικοδικαιικό μας σύστημα, διά της παρείσφρησης μερικών γραμμών, που ακόμα και ο λιγότερο δύσπιστος αντιλαμβάνεται ότι έρχονται για να εξυπηρετήσουν ημετέρους, αλλά και για να ενισχύσουν το κλίμα ανασφάλειας, που τα τελευταία 4,5 χρόνια γιγαντώνεται επικίνδυνα.

Πρώτη και καλύτερη η κατάργηση, πλέον, κάθε νομικού εμποδίου στον δρόμο για την ελευθερία του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τα Συμβούλια του Βόλου, που είχαν απορρίψει τα αιτήματά του για άδεια, χρησιμοποιούσαν στο σκεπτικό τους τη «σιωπή» του Νομοθέτη, αναφορικά με τη δυνατότητα αποφυλάκισης πολυισοβιτών. Αφού ο νομοθέτης απαγορεύει, έλεγαν, την αποφυλάκιση του πολυισοβίτη, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει την αδειοδότησή του. Ο Άρειος Πάγος και η τότε Πρόεδρος του Τμήματος που εξέτασε την αναίρεση κατά του τελευταίου βουλεύματος του Βόλου- που από διαβολική, μάλλον, σύμπτωση ήταν η κυρία Κοκοτίνη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου- είχε διαφορετική άποψη, την ίδια με τη διάταξη του άρθρου 105Β του νέου Ποινικού Κώδικα: Ακόμα και ο πολυισοβίτης, δεν μπορεί απλά να πάρει άδεια, αλλά μπορεί και να αποφυλακιστεί. Ρητά και κατηγορηματικά πλέον!

Μία άλλη διάταξη είναι η κατάργηση της κακουργηματικής διάστασης των κατ’ επάγγελμα κλοπών. Δηλαδή, από 1/7 κι εντεύθεν, ως κακουργηματική θα χαρακτηρίζεται μία κλοπή, όταν το αντικείμενό της θα ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Δεν θα είναι πια κακούργημα οι κλοπές από τις διάφορες συμμορίες που λυμαίνονται τις γειτονιές μας. Άμεση συνέπεια αυτού θα είναι η αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων για τέτοιου είδους αδικήματα και η χορήγηση του «εισιτηρίου» για την επανένταξη στο πεδίο της προηγούμενης δράσης. Στο ίδιο αυτό αποτέλεσμα θα οδηγήσει και η «πλημμεληματοποίηση» αδικημάτων, όπως η απάτη και η πλαστογραφία με ποσά κάτω των 120.000 ευρώ.

Μία άλλη ιδιότυπη «καινοτομία» του νέου Ποινικού Κώδικα είναι η κατάργηση της δικαστικής απέλασης, που προβλεπόταν στο άρθρο 74. Δηλαδή, κανένα Δικαστήριο από την πρώτη Ιουλίου δεν θα μπορεί να απελάσει έναν αλλοδαπό, μετά την έκτιση της ποινής του για ένα αδίκημα, όσο ειδεχθές κι αν ήταν αυτό. Η εγγύηση της δικαστικής αμεροληψίας στο θέμα των απελάσεων, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τέλος.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα… «περίεργα» του Κώδικα, νομίζω πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ούτε να μην γίνουν οι δεδομένες συνδέσεις, όταν η ανώτατη ποινή για το αδίκημα των κατά συρροή ανθρωποκτονιών εξ αμελείας (βλέπε Μάνδρα – Μάτι) μειώνεται από τα 10 χρόνια στα 8. Όπως και στην περίπτωση του αδικήματος της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών (βλέπε Πολάκης – Στουρνάρας), όπου το αδίκημα μεταπίπτει σε πλημμέλημα.

Από την άλλη, δε, υπάρχουν και διατάξεις που δεν μας προκαλούν εντύπωση για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η «πλημμεληματοποίηση» της κατοχής εκρηκτικών υλών, με τη δυνατότητα, μάλιστα, απαλλαγής από την ποινή στην περίπτωση που ο δράστης παραδώσει τις μολότοφ! Ούτε, φυσικά, προκαλεί εντύπωση η κατάργηση της επιβαρυντικής περίστασης της βίας κατά αστυνομικών κλπ. οργάνων όταν αυτοί προσπαθούν να… κάνουν απλά τη δουλειά τους!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η μεσοβέζικη λύση που δόθηκε για κάποια αδικήματα, μετά την κατακραυγή για την πλημμεληματοποίησή τους. Αν ρυπαίνεις το περιβάλλον και βγάζεις κέρδος από αυτό, αν διακινείς παράνομους μετανάστες ή αν εκδίδεις πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αξίας πάνω από 200.000 ευρώ, η ποινή δεν θα είναι πλέον από 5 μέχρι 10 χρόνια, αλλά από 1 μέχρι 6.

Το πλέον εντυπωσιακό και αξεπέραστο, όμως, στους Κώδικες αυτούς, είναι το εξής: Υπό ένα φυσιολογικό κλίμα συναίνεσης, για δύο νομοθετήματα που αλλάζουν μετά από 70 χρόνια, ήταν λογική η έναρξη της ισχύος τους στις 16 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Κι αν, όμως, η νέα κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου τους άλλαζε; Δεν θα προλαβαίναμε να τους εφαρμόσουμε έστω για μία ημέρα που απαιτείται, προκειμένου να έχει ισχύ για τις περιπτώσεις που θέλουμε! Άρα, έναρξη ισχύος… 1 Ιουλίου! Εν μέσω δικαστικών διακοπών, με απροετοίμαστους, όχι μόνο τους συνηγόρους, αλλά ακόμα και τους ίδιους τους Δικαστές.

Έχουν καταλάβει ότι φεύγουν. Και μαζί με τις εξυπηρετήσεις και τους διορισμούς των ημετέρων, έχουν αποφασίσει να τους προστατεύσουν και να προστατευτούν για το μέλλον.

Στις 7 Ιουλίου πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην κατρακύλα.

* Η Σοφία Νικολάου είναι Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθήνας και Δικηγόρος

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Χριστοδουλοπούλου: «Εγώ δεν τρώω σάρκες»

Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και ευθύνης

Σχετικές ειδήσεις