ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αναγκαιότητα του αυτονόητου

Η αναγκαιότητα του αυτονόητου

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσαν πριν από αρκετό καιρό ένα ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.

Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την παράταξη, θεωρώντας πως έχει τη δυνατότητα να πάει τη χώρα μπροστά, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και διαμορφώνοντας επιτέλους ένα κλίμα ανάτασης κι ευημερίας που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η ώρα για δουλειά.

Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης είναι θετικά. Και το σημαντικότερο: Ίσως είναι από τις λίγες φορές στη μεταπολίτευση, όπου φαντάζει σχεδόν δεδομένο ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή: το βασικό ζητούμενο στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορολογικών επιβαρύνσεων.

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους, εισαγωγή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναδιαμόρφωση του Νόμου Κατρούγκαλου. Οι κατευθύνσεις αυτές, που αναλύθηκαν διεξοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβαν την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας. Όχι επειδή εκείνοι θεώρησαν αυτήν την πρόταση διακυβέρνησης καλύτερη από το μέχρι τότε κυβερνητικό αφήγημα, αλλά επειδή συνειδητοποίησαν ότι εντάσσεται στη γενικότερη κουλτούρα, που επιθυμεί να εισάγει η ΝΔ στον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Όπως και των προταγμάτων που έπρεπε επιτέλους να ακολουθήσει η φιλοσοφία μίας κυβέρνησης, που έχει το βλέμμα στο μέλλον και δεν είναι προσκολλημένη σε ιδεοληπτικές καθιζήσεις του παρελθόντος. Πολλές φορές, όσοι προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφείς όλες τις παραμέτρους του κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομία, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη λογική ερώτηση: «Πού θα βρείτε τα λεφτά;». Δεν έχουν άδικο, όσοι διερωτώνται. Έχουν, άλλωστε, αντιμετωπίσει μία άνευ προηγουμένου πολιτική εξαπάτηση στο παρελθόν, που δικαιολογεί κάθε βαθμό δυσπιστίας τους. Πράγματι, σε ένα δυσχερές οικονομικά διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, με τους θεσμούς δύσπιστους απέναντι στη χώρα μας και στην (όποια) κυβέρνησή της, δεν είναι εύκολο να μιλάς ανερυθρίαστα για αλλαγή της στάσης των εταίρων μας και για ξαφνική ανάσταση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Μπορείς, όμως, να μιλάς με βεβαιότητα για το δεδομένο της άοκνης προσπάθειας για μεταστροφή του κλίματος. Προσπάθειας να πειστούν, πλέον, άπαντες ότι κάτι έχει αλλάξει σε αυτόν τον τόπο.

Ότι η μείωση της φορολογίας δεν είναι εχθρός των συμφωνηθέντων, αλλά σύμμαχος της ανάπτυξης. Ο, τι οι επενδύσεις δεν είναι στόχοι πολέμου, αλλά λόγοι για να δράσουμε στοχευμένα και γρήγορα. Το επενδυτικό κλίμα, αλλά και η διάθεση διαπραγμάτευσης των εταίρων μας, μερικές φορές είναι και ζήτημα ψυχολογίας της στιγμής, όπως πολλές φορές περιγράφεται με όρους χρηματιστηρίου. Ακόμα και μία συνάντηση ενός κυβερνητικού παράγοντα, ή η έκδοση μίας Υπουργικής Απόφασης που λύνει τα χέρια μίας επένδυσης, ενδέχεται να εκλύει τόση εμβληματική επιρροή όσο δέκα νομοσχέδια.

Έχω την άποψη ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει τουλάχιστον τις καλές προθέσεις, αλλά και τις δυνατότητες για να μεταστρέψει το κλίμα και να εφαρμόσει μέχρι τελευταίας γραμμής το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζονται. Πέρα από κομματικές παρωπίδες και στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες, νομίζω πως μόνο καλό μπορεί να μας κάνει η ομόνοια και η σύμπλευση όλων, έστω στα αυτονόητα.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Πού θα κυμανθούν σε 100 τμήματα ΑΕΙ - Αναλυτικοί πίνακες

Έρχεται μπαράζ πληρωμών τις επόμενες ημέρες - Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στο λογαριασμό

Σχετικές ειδήσεις