ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γκάφα του Μητσοτάκη στη Βουλή: Απέδωσε στον Αϊνστάιν ρήση που δεν είπε ποτέ!

Γκάφα του Μητσοτάκη στη Βουλή: Απέδωσε στον Αϊνστάιν ρήση που δεν είπε ποτέ!

Κυριάκος Μητσοτάκης | Άλμπερτ Αϊνστάιν: Κατά την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη (19/12/2017) εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας τη ρήση που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επικαλεστεί νωρίτερα, για να ασκήσει κριτική κατά την ομιλία του εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2018.

Είπε σε ειρωνικό τόνο ο πρωθυπουργός: «Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ένα δήθεν απόφθεγμα του Αϊνστάιν πως “είναι παράνοια να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα”. Μόνο που αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν, είναι ένα από τα ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να το ψάχνετε λίγο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών: «Εσείς, κύριε Τσακαλώτε, θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».

Μόνο που η συγκεκριμένη ρήση δεν ανήκει στον διακεκριμένο νομπελίστα, αλλά είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά γραπτώς στο βιβλίο «Ξαφνικός Θάνατος» της Ρίτα Μέι Μπράουν (Sudden Death – Rita Mae Brown).

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφερόταν το εξής: «Unfortunately, Susan didn't remember what Jane Fulton once said, 'Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results» (ελληνική μετάφραση: «Δυστυχώς, η Σούζαν δεν θυμήθηκε τι είχε πει κάποτε η Τζέην Φούλτον, ότι "Παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα, ξανά και ξανά, αλλά να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα"»).

Αυτή η ατάκα, έκτοτε, αποδιδόταν εσφαλμένα σε διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του salon.com για την ακριβή προέλευση της φράσης, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Δείτε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Προϋπολογισμό

Σχετικές ειδήσεις