Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σαμαράς - Βενιζέλος απέναντι σε όλους

Σαμαράς - Βενιζέλος απέναντι σε όλους

"Ποτέ δεν είχε αποφασιστεί κάτι οριστικά". Αυτό λένε από το Σάββατο περίπου το απόγευμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην υπόθεση του Έλληνα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να ρίξουν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, φοβούμενοι ότι ένα νέο μέτωπο θεριεύει την ώρα που η κυβέρνηση έχει να δώσει κρίσιμες μάχες.

Την ώρα που μία σειρά από θέματα όπως τα "κόκκινα δάνεια", η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ο ανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, οι απολύσεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και φυσικά ο προϋπολογισμός, αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν αν ρισκάρουν με τις ισορροπίες.

Κι' αν για τον κ. Βενιζέλο η εύκολη λύση θα ήταν να επικαλεστεί πως η ΝΔ ως μεγαλύτερη δύναμη έπρεπε να επιλέξει πρόσωπο, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται μιας και η επιλογή Αβραμόπουλου αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανείς πως έγινε συζήτηση για το τελικό πρόσωπο και δεν αποτελούσε απαίτηση του Πρωθυπουργού, στην αντίπερα όχθη δεν ισχύουν τα ίδια.

Στη Νέα Δημοκρατία φαινομενικά ο Αντώνης Σαμαράς ελέγχει τις εξελίξεις, ωστόσο πλέον θα έχει μπροστά του δύο ξεκάθαρα μέτωπα. Το ένα είναι προφανώς αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, όπου όπως μας επεσήμανε γαλάζιο κορυφαίο στέλεχος, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει το αντάρτικο ρίχνοντας πλέον φαρμακερά βέλη σε κάθε "στραβή" του κυβερνητικού σχήματος, που θα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις.

Στους πονοκεφάλους του Πρωθυπουργού όμως, πρέπει από την προηγούμενη Πέμπτη να προσθέσει κανείς και άλλον ένα. Ο λόγος για το μπλοκ των 6 καραμανλικών λοχαγών (Ε.Στυλιανίδης, Α.Λυκουρέντζος, Γ.Βλάχος, Ι.Τζαμτζής, Κ.Τσιάρας και Α.Κοντός), οι οποίοι επέλεξαν την ημέρα της επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να κάνουν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση. Με το συμβολισμό να είναι κάτι παραπάνω από προφανής, οι έξι "καραμανλικοί" βουλευτές απαίτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών άμεσες φοροελαφρύσεις προκειμένου να ανασάνει η κοινωνία και η αγορά, σε μία κίνηση ενδεικτική για τις διαθέσεις τους στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες υπογραφές στην ερώτηση τους, οι "6" επέλεξαν να προχωρήσουν μόνοι προκειμένου να γίνει πιο ξεκάθαρο το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γέφυρα στα δύο μέτωπα Ντόρας και "καραμανλικών" θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως επισημαίνει πρόσωπο που γνωρίζει το παρασκήνιο, ο Κώστας Καραμανλής. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κα. Μπακογιάννη τον είχε σύμμαχο στην προσπάθεια της για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Συνεπώς, το άκομψο άδειασμα της από τον Α.Σαμαρά, στην προέκταση του, θα μπορούσε να πει κανείς πως αγγίζει και τον πρώην Πρωθυπουργό.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τους δυσαρεστημένους από το αμιγώς σαμαρικό στρατόπεδο όπως πχ οι κ. Παναγιωτόπουλος, Αρβανιτόπουλος, Τζαβάρας, τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η ισχύς του Μεγάρου Μαξίμου αποδυναμώνεται.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου φαίνεται πως επιλέγει τη σκληρή γραμμή της κόντρας. Μια σύγκρουση που μπορεί να αποδειχθεί φυσικά το κύκνειο άσμα και των δύο, καθώς επέλεξαν να έχουν απέναντι τους τους πάντες, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Ντινόπουλος: Δε θα γίνουν απολύσεις στους δήμους