Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πρώτες σε πωλήσεις όπλων παγκοσμίως οι ΗΠΑ

Πρώτες σε πωλήσεις όπλων παγκοσμίως οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο στις πωλήσεις όπλων για το 2015, καθώς υπέγραψαν συμφωνίες ύψους $40 δισεκατομμυρίων στην παγκόσμια αγορά όπλων, προηγούμενη κατά πολύ της δεύτερης Γαλλίας με πωλήσεις $15 δισ.

Στους αγοραστές κυριαρχούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, με πρώτο το Κατάρ με αγορές $17 δισ., δεύτερη την Αίγυπτο με $12 δισ. και τρίτη τη Σαουδική Αραβία με $8 δισ., σύμφωνα με μελέτη του Κογκρέσου που επικαλείται η «New York Times».

Παρά το γεγονός πως οι εμπόλεμες συρράξεις παγκοσμίως και η τρομοκρατική απειλή δεν φαίνεται να υποχωρούν, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε στο εμπόριο όπλων εμφανίζεται μειούμενο κατά $9 δισ. το 2015, στα $80 δισ. σε σχέση με τα $89 δισ. που είχαν δαπανηθεί το 2014.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αγόρασαν όπλα αξίας $65 δισ. το 2015, ποσό αρκετά πιο χαμηλό από τα $79 δισ. του 2014.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία αύξησαν τις πωλήσεις όπλων του στο εξωτερικό το 2015, καθώς η αγορά αμερικανικών όπλων ήταν μεγαλύτερη κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια και οι συμφωνίες της Γαλλίας κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση, με την ονομασία «Μεταφορά Συμβατικών Οπλων στα Αναπτυσσόμενα Εθνη, 2008-2015» («Conventional Arms Transfers to Developing Nations, 2008-2015»), εκπονήθηκε από μελέτη της διακομματικής Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου.

Η ετήσια επιθεώρηση θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων που είναι διαθέσιμες σε αταξινόμητη μορφή. Η έκθεση προσαρμόζεται στις μεταβολές του πληθωρισμού έτσι ώστε το σύνολο των πωλήσεων να είναι συγκρίσιμο από έτος σε έτος.

Ο περιορισμός της επέκτασης των πωλήσεων ξένων όπλων οφείλονται «εν μέρει, στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας», έγραψε η Κάθριν Α. Θεοχάρη, της οποίας το επώνυμο παραπέμπει σε ελληνική καταγωγή και είναι ειδική στην πολιτική Εθνικής Ασφάλειας της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου.

«Οι ανησυχίες για τα εγχώρια προβλήματα στον προϋπολογισμό τους οδήγησαν πολλές αγοράστριες χώρες να διαφοροποιήσουν ή να περιορίσουν τις αγορές νέων μεγάλων οπλικών συστημάτων», πρόσθεσε η κ. Θεοχάρη στη «ΝΥΤ».

«Κάποιες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τις αγορές τους στην αναβάθμιση των συστημάτων που ήδη έχουν στην κατοχή τους και στις εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες», σημείωσε.

Η Ρωσία, μία άλλη μεγάλη δύναμη στην αγορά όπλων, είδε τις παραγγελίες για τα οπλικά της συστήματα να μειώνονται με μικρό, ωστόσο ρυθμό, από τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα $11,1 δισ. Η αγορά όπλων από τη Ρωσία γίνεται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ειδικότερα από την Βενεζουέλα, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των κατασκευαστών όπλων που επίσης είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία σημειώνει επιτυχία στην αγορά ναυτικών συστημάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ η Βρετανία κάνει το ίδιο με τα πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις δικών της οπλικών συστημάτων σημείωσε η Κίνα, διπλασιάζοντας το ποσό που εισέπραξε, από τα 3 δισ. δολάρια το 2014, στα $6 δισ. το επόμενο έτος.

Σχετικές ειδήσεις