BOMBER

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε «παγωτό» την Ολμπράιτ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε «παγωτό» την Ολμπράιτ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Γιώργος της μίλαγε για το Παλαιστινιακό ενώ το πρόβλημα ήταν η Τουρκία.

Οι πολιτικές και όχι μόνο γκάφες του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξαν επικές, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αλλά και όταν ήταν υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και δεν τα λέμε εμείς. Τα έχουν πει και τα έχουν αποκαλύψει διάφοροι συνεργάτες του στα υπουργεία που υπηρέτησε. 

Η μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να μονοπωλεί αρνητικά την επικαιρότητα, κυρίως λόγο του βίου και της πολιτείας του. Μια από τις πλέον επικές γκάφες του Γιώργου Παπανδρέου ήταν το ραντεβού – παρωδία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών το 2000 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το όλο περιστατικό περιγράφει με απόλυτη γλαφυρότητα ο τότε πρέσβης Βασίλης Καρκαρέλης στο βιβλίο του: «Η τέλεια καταιγίδα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Η σχεδόν άγνωστη, αλλά κωμικοτραγική ιστορία με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Παπανδρέου και την Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν αμφότεροι ήταν υπουργοί Εξωτερικών, έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ, στις 14 Δεκεμβρίου 2000, στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ESDP).

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, ήταν τότε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Γράφει λοιπόν στο βιβλίο του:

«Μέχρι τη Σύνοδο όλοι είχαν στραφεί κατά της Τουρκίας, καθώς στην πρώτη αυτή φάση δεν είχαν εκδηλωθεί οι ελληνικές θέσεις για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχαν. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, κανείς στην Αθήνα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα που φάνταζε ακόμη απόμακρο, δυσνόητο και ως εκ τούτου ”κράτα το μακριά”».
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έφτασε με τους συνεργάτες του στην έδρα του ΝΑΤΟ και ο Κασκαρέλης ξεκίνησε ως είθισται την ενημέρωση. «Κράτησε 10 λεπτά περίπου. Αντιλήφθηκα ότι τόσο ο υπουργός όσο και οι εξ Αθηνών συνοδοί του είχαν εικόνα διάφορων θεμάτων εκτός από το κρίσιμο του ESDP», αφηγείται. Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αφού η Τουρκία ήθελε να έχει λόγο σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας.

Στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών, συνοδευόμενοι από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και πέντε μέλη των αντιπροσωπειών τους πήγαν στην αίθουσα 1 που σύντομα θα μετατρεπόταν σε «αρένα ρωμαϊκού σταδίου».

Ξεκίνησαν οι προσυνεννοήσεις σε «ένα πανδαιμόνιο παρόμοιο με τις αίθουσες των χρηματιστηρίων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η ελληνική αντιπροσωπεία κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους λόγω έλλειψης γραμμής και παρά τις προσπάθειές μου για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος συναγερμού, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ήρεμος».

Από την αρχή της συνεδρίασης γίνεται φανερό ότι η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή της στο ESDP (Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας) με στόχο να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στα της Ε.Ε. αποκλείοντας την Κύπρο από τα νατοϊκά δρώμενα, θέση που αντιστρατεύεται τα ζωτικά συμφέροντα του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το απόγευμα, ο Αμερικανός ομόλογος του Κασκαρέλη, Σάντι Βέρσμποου ζήτησε διμερή συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και του κ. Παπανδρέου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ο Γιώργος της μίλαγε για το Παλαιστινιακό ενώ το πρόβλημα ήταν η Τουρκία.

«Καθίσαμε απέναντί τους και μετά τα πρώτα τυπικά ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να κάνει μια ενημέρωση για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, αναλύοντας το Παλαιστινιακό. Δεδομένου ότι καθόμουν δίπλα του, του ψιθυρίζω στα ελληνικά να αλλάξει αμέσως θέμα και να μπει στην ουσία του ESDP. Ήλπιζα, ακόμα, ότι κάτι διπλωματικές γενικότητες θα έβρισκε να πει για να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και περιμένει τους Αμερικανούς να ανοίξουν περαιτέρω τα χαρτιά τους σε σημεία άμεσου ενδιαφέροντός μας. Ο υπουργός όμως, με την παροιμιώδη ψυχραιμία και την τάση του για αποστασιοποίηση από την ενοχλητική πραγματικότητα, συνέχισε ακάθεκτος στην ανάλυσή του της παλαιστινιακής κατάστασης».

Στην αρχή, η Ολμπράιτ δεν αντέδρασε, για λόγους ευγενείας και διπλωματικού τακτ, αλλά σύντομα άρχισε να δείχνει τη δυσφορία της.

«Ύστερα από άλλα πέντε λεπτά ανάλυσης της ψυχολογίας των καταπιεσμένων Παλαιστινίων και ενώ στην Αίθουσα 1 γινόταν πανδαιμόνιο, η Αμερικανίδα υπουργός τον έκοψε απότομα λέγοντας ”όλα αυτά είναι καλά αλλά ας μπούμε στο θέμα” και τον ρώτησε για τις εντυπώσεις του από την εξέλιξη της συζήτησης στην Αίθουσα 1 και για τις ελληνικές θέσεις στο φλέγον θέμα της Συνόδου. Η αντίδρασή του μας άφησε όλους άφωνους. Την ευχαρίστησε για την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων (που δεν υπήρξε), σηκώθηκε, πήγε στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, τη χαιρέτησε ευγενέστατα και της είπε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, δηλαδή εγώ, θα συζητήσει το θέμα με τους συμβούλους της γιατί ο ίδιος είχε μία επείγουσα συνάντηση (που δεν είχε). Έμειναν εμβρόντητοι», αφηγείται ο κ. Κασκαρέλης, που έμεινε πίσω για να μπαλώσει την κατάσταση.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα. Η Ολμπράιτ, έπειτα από 36 ώρες συνεδριάσεων και βλέποντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στην αίθουσα, πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Κασκαρέλη ότι μετά τη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα φύγει για την Αθήνα, γιατί την επόμενη ημέρα πετούσε για την Ινδία και δεν μπορούσε να μετάσχει στο νατο-ευρωπαϊκό δείπνο.

Άφησε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να πάει στην Ινδία

Ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Κασκαρέλη ότι μετά τη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα φύγει για την Αθήνα, γιατί την επόμενη ημέρα πετούσε για την Ινδία και δεν μπορούσε να μετάσχει στο νατο-ευρωπαϊκό δείπνο.

«Με κάθε ευγένεια, αλλά σε έντονο ύφος, του εξήγησα ότι το δείπνο είναι μόνο για υπουργούς, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή τους από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και ότι δεν μπορεί να αναχωρήσει γιατί η θέση της Ελλάδας θα μείνει κενή με ένα εξαιρετικής σημασίας ανοικτό θέμα πάνω στο τραπέζι. Προβληματίστηκε για λίγο και τελικά μου ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει. Επιμένω, επιμένει και η λύση που μου προτείνει με αφήνει άναυδο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. ”Θα τηλεφωνήσω στην Αθήνα να έρθει αμέσως ο υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης, ώστε να μη μείνει η καρέκλα άδεια και εσείς θα παραμείνετε έξω από την αίθουσα για να του πείτε τι πρέπει να πει αν παραστεί ανάγκη».

Ο Νιώτης έφθασε λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου «αγχωμένος, χωρίς να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται», «κάθισε στην καρέκλα με εμένα έξω από την πόρτα για να προσφέρω πρώτες βοήθειες, κάτι που δεν χρειάστηκε γιατί ο εκπρόσωπός μας δεν πήρε τον λόγο, ούτε αντέδρασε στα λεγόμενα των άλλων».
Το παραπάνω περιστατικό φανερώνει πολλά πράγματα για την ικανότητα αντίληψης του ανδρός και βεβαίως αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σενάριο κωμωδίας. Προκαλεί όμως και θλίψη όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο μέρος του ρεπορτάζ με τίτλο: «Δεν ξεχνώ: Έργα και Ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου – Επεισόδιο 1»

Έργα και Ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου - Επεισόδιο 2: Η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr δεν θα σταματήσει εδώ. Θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά όλο το εύρος των «επιτευγμάτων» εις τα οποία προέβη ο συγκεκριμένος άνθρωπος που όπως αποδείχθηκε ήταν κατάρα για τον τόπο μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καιρός – Μαρουσάκης: Το «ατμοσφαιρικό βουνό» φέρνει άστατο καιρό – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις