BOMBER

Ο Πολάκης τα είπε στο στρογγυλό τραπέζι της Υγείας για να τα «ακούσει» ο Ξανθός

Ο Πολάκης τα είπε στο στρογγυλό τραπέζι της Υγείας για να τα «ακούσει» ο Ξανθός

Στους παροικούντες την Κουμουνδούρου, είναι γνωστό ότι το παλιό δίδυμο του υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, ο (υπουργός) Ανδρέας Ξανθός και ο (αναπληρωτής υπουργός) Παύλος Πολάκης, δεν διατηρούν και τις θερμότερες σχέσεις.

Ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις εντός κόμματος, ενώ και ο τρόπος που πολιτεύονται οι δύο κρητικοί βουλευτές είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο Λασιθιώτης Ξανθός είναι ήπιων τόνων, ενώ ο Χανιώτης Πολάκης πολύ πιο πληθωρικός.

Επομένως, η σκληρή κρητική που άσκησε ο δεύτερος στον πρώτο κατά τη διάρκεια της θεματικής συζήτησης για τον τομέα της Υγείας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να τον κατονομάζει, μοιάζει μάλλον με λογική εξέλιξη των πραγμάτων σε αυτή την τεταμένη σχέση. Μάλιστα, οι δυο τους έκατσαν μεν στο ίδιο τραπέζι, σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον, δε.

Σε πολύ πιο έντονο ύφος ακόμα και από αυτό που συνηθίζει να μιλάει, ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της πανδημίας. Προφανώς και τα «πυρά» του αφορούσαν τον αρμόδιο τομεάρχη, Ανδρέα Ξανθό.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τόνισε πως θα έπρεπε να χαραχθεί άλλη γραμμή, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς τότε άρχισαν να εκτινάσσονται τα κρούσματα. Ο ίδιος είπε πως κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως αντιεμβολιαστής κι αναρωτήθηκε πού είναι το τείχος ανοσίας που θα δημιουργείτο όταν έχουμε 750.000 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 χρόνων, όπως είχε πει κι ο κ. Ξανθός (χωρίς να τον κατονομάζει).

Χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» να θεωρηθεί ο εμβολιασμός ως αποκλειστικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας. Αντίθετα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αντιικών και μονοκλωνικών φαρμάκων -για τα οποία είχε μιλήσει από πολύ νωρίς, η αλήθεια είναι- υποστηρίζοντας πως αν δεν είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα φάρμακα «θα μας είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος». Σημείωσε, επίσης, ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στον προληπτικό έλεγχο, όπως και στη μείωση του κόστους των τεστ.

Παράλληλα, ζήτησε τη συγκρότηση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί στο παγκόσμιο καρτέλ, αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των υπερτιμολογήσεων με τη σιωπηρή συμφωνία του κράτους «που ξεκίνησε από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη».