BOMBER

Το 7ήμερο του Μητσοτάκη, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και το ΔΝΤ

Το 7ήμερο του Μητσοτάκη, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και το ΔΝΤ
Πώς και γιατί επιχειρείται η πλήρης διάλυση των εργασιακών κεκτημένων;

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 7ήμερη εργασία έχει δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει σημαία στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ - Ήταν αστοχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ή προβολή στο μέλλον; Η αλήθεια δεν περιορίζεται στις εκατέρωθεν ανακοινώσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταήμερης εργασίας - Πώς επισφραγίζεται η πλήρης διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων;

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά την απάντηση που έδωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης στην ερώτηση του Newsbomb.gr και τη δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη σχετικά με το ασφαλιστικό και το πώς σκοπεύει να κινηθεί στο τομέα αυτό η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε ότι για να μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ώστε να λυθεί η δύσκολη εξίσωση του ασφαλιστικού θα πρέπει κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εκσυγχρονιστούν.

Στη συνέχεια έδωσε εργασιακά παραδείγματα, τα οποία, όπως είπε, μπορεί να πηγαίνουν κόντρα στις σημερινές συνθήκες εργασίας, ωστόσο είναι η απόδειξη ότι ο κόσμος αλλάζει. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «αν μία επιχείρηση, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αλλάξει την 5ημερη εργασία σε 7ημερη, με επιχειρησιακή σύμβαση και περισσότερες απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, αυτό δείχνει ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει. Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Newsbomb.gr

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγα λεπτά μετά το τέλος της διακαναλικής συνέντευξης και το Μέγαρο Μαξιμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπέλυε «πυρά» εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε «περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας».

«Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα» υπογράμμισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, και ολοκληρώνοντας τόνισε:

«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Βλέποντας κάποιος προσεκτικά το βίντεο με την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προκύπτει από κάπου ότι ο αρχηγός της ΝΔ μιλούσα για 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε ξεκάθαρα για επταήμερη εργασία των υπαλλήλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στις off the record συζητήσεις, αρκετά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ήταν αστοχία του κύριου Μητσοτάκη, αν και μπροστά στις κάμερες λένε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Έκανε «γκάφα» ο Μητσοτάκης;

Η αλήθεια είναι ότι ένας πολιτικός αρχηγός που επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός δεν κάνει... γκάφες σε συνεντεύξεις Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και όσοι από τους επιτελείς του λένε το αντίθετο του προσφέρουν κακές υπηρεσίες.

Άλλωστε η ερώτηση που του έγινε δεν είχε καμία σχέση με αυτό που απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα ήταν προετοιμασμένος να θέσει ζήτημα 7ήμερης εργασίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει την οικονομική επιστήμη και ακριβολογεί όταν αναφέρεται σε οικονομικά ζητήματα.

Η σύμπλευση με το ΔΝΤ

Το κακό για την ΝΔ είναι ότι αντίστοιχες δηλώσεις και απόψεις έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ, αλλά και συνολικά οι δανειστές της Ελλάδας από την πρώτη ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι η λεγόμενη τρόικα επιθυμούσε και επιθυμεί τη διάλυση των εργασιακών κεκτημένων, τη συντριβή του συνδικαλιστικού κινήματος, την αποδόμηση του 8ώρου και του πενθημέρου, την κατάργηση των αποζημιώσεων και μια σειρά από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Επίσης είναι γνωστό ότι τα περισσότερα από αυτά τα πέτυχαν και τα επέβαλλαν οι δανειστές μέσω των «μνημονιακών» κυβερνήσεων.

Τα όσα ακολούθησαν μετά την αναφορά του κ. Μητσοτάκη είναι λίγο έως πολύ, γνωστά. Διαβάστε παρακάτω όλο το χρονικό των δηλώσεων:

ΝΔ σε Μαξίμου: Με υπογραφή Αχτσιόγλου η επταήμερη λειτουργία της «Παπαστράτος»

Απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας έδωσε η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της, στην οποία κάνει λόγο για fake news, μηχανισμό λάσπης και πρωτοφανή γκάφα, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση.

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε "13η σύνταξη" ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», τόνισε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Μάλιστα η Πειραιώς πρόσθεσε: «Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Τσίπρας: Το τερμάτισε ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προεκλογικής του ομιλίας στα Ιωάννινα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για πολιτικές «εργασιακού μεσαίωνα», αναφορικά με τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επταήμερη εργασία.

«Αντί να δεσμευθεί για τη διατήρηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που θα ψηφίσουμε στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για τη κατάργηση του πενθήμερου και την καθιέρωση επταήμερης εργασίας. Ψήφος στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές θα σημάνει νέες περικοπές στις συντάξεις και εργασιακό μεσαίωνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αργά το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε και νέα ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε εκ νέου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε. Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο», τονίζει το Μαξίμου.

Υπ. Εργασίας: Το «αύριο» του ο κ. Μητσοτάκη είναι η επιστροφή στο πιο σκληρό «χθες»

Μέρος στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ που πυροδότησε η σημερινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε και το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας με ανακοίνωσή του στην Πειραιώς.

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μια αστεία προσπάθεια με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

«Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη».

«Η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επτάημερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει ακόμη.

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες, και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση αυτήν τη στιγμή δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οχτάωρη εργασία», συμπληρώνει.

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης μας γυρίζει στον 17ο αιώνα

«Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά», έγραψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Facebook.

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης με την 7ήμερη εργασία ξεπέρασε τον εαυτό του

Έκπληκτη, δήλωσε, με ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Νόμιζα ότι μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ωρου ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ημερη εργασία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για θέσπιση 7ημερης εργασίας. Μετά προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η δυνατότητα συνεχούς 7ήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων ίσχυε διαχρονικά και ουδεμία σχέση έχει με 7ήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάντα με βάση την εργατική νομοθεσία», συμπλήρωσε.

ΚΙΝΑΛ: Δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών ο Μητσοτάκης

Ως επιστροφή στο χθες χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία.

«Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

«Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: «Η Ελλάδα του ’80, τελείωσε» (video)