ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κοροναϊός και ατομική ευθύνη: Ο ιός εξαπλώνεται όταν τον κρύβουμε

Κοροναϊός και ατομική ευθύνη: Ο ιός εξαπλώνεται όταν τον κρύβουμε
ASSOCIATED PRESS

Η ιστορία με την εξάπλωση του κοροναϊού είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα σύνδρομα του πανικού και της μυστικοπάθειας από τα οποία πάσχουμε αρκετοί στην Ελλάδα.

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις ευθύνες της πολιτείας που όλοι επικαλούμαστε για να κρυφτούμε πίσω από την δική μας αδιαφορία και τον «ωχαδερφισμό».

Ναι είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ο λεγόμενος κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίνεται σωστά στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το στηλιτεύουμε και το καταδικάζουμε όπου το δούμε.

Όμως πρέπει κάποια στιγμή να λέμε ολόκληρη την αλήθεια κι όχι μόνο όσα μας συμφέρουν. Σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας από εμάς τι κάνει για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού;

Τα πρώτα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στην χώρα μας δεικνύουν μια αδιαφορία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το δήθεν επιχείρημα μιας κακής ενημέρωσης.

Ενημέρωση υπάρχει και μάλιστα περισσότερη από όση χρειάζεται.

Δεν είναι δυνατόν να έχεις συμπτώματα και να πηγαίνεις στην δουλειά σου χωρίς να σε ενδιαφέρει αν θα κολλήσεις τους συναδέλφους σου.

Δεν είναι δυνατόν να είναι εμπύρετο το παιδί σου και να το στέλνεις κανονικά στο σχολείο γιατί δεν έχεις κάπου αλλού να το… παρκάρεις.

Δεν είναι δυνατόν να μην πηγαίνεις αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο, να είσαι φορέας ή ασθενής του ιού και να το κρύβεις γιατί έχεις καταληφθεί από σύνδρομα κομπλεξισμού μήπως στιγματιστείς από τους γείτονες ή από τον κοινωνικό σου περίγυρο.

Η ιστορία με το κολλέγιο Ψυχικού βγάζει λαβράκια και χρήσιμα συμπεράσματα.

Αναφέρομαι στο πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, αυτό της 40χρονης γυναίκας από την Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό η 40χρονη ταξίδεψε με την κόρη της στην Ιταλία όπου μετέβησαν για να επισκεφτούν το πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, ενώ επέστρεψαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα για να ταξιδέψει ξανά η κόρη της μαζί με τους συμμαθητές της στο Λονδίνο. Στη συνέχεια σήμανε συναγερμός στο Κολλέγιο Ψυχικού όταν έγινε γνωστό πως μαζί με τη 40χρονη γυναίκα είχε ταξιδέψει και η κόρη της στο Μιλάνο. Ειδικότερα, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για την υγεία των 100 μαθητών που βρίσκονται στο Λονδίνο.

Εδώ αρχίζει να μπερδεύει το πράγμα.

Πας στην Ιταλία, στο Μιλάνο και γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι περιοχή διασποράς του ιού και στην συνέχεια επιστρέφεις στην Ελλάδα σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα και στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο και την στέλνεις και εκδρομή στο Λονδίνο.

Και δεν τρέχει κάστανο που λέμε…

Αν όλοι μας ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η εξάπλωση του ιού θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

H λύση είναι μια. Μιλάμε ανοικτά, αποδεχόμαστε το πρόβλημα και απευθυνόμαστε στους ειδικούς χωρίς να κρύβουμε τίποτα. Προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας, τους συναδέλφους, τους φίλους μας, τους ανθρώπους του επαγγελματικού και του κοινωνικού μας περίγυρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Προσοχή! Ποια είναι τα συμπτώματα - Έτσι μεταδίδεται ο ιός

Σχετικές ειδήσεις