ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Σε παράλληλο σύμπαν η Αντωνοπούλου: Υπάρχει ανοδική τάση της απασχόλησης!

Σε παράλληλο σύμπαν η Αντωνοπούλου: Υπάρχει ανοδική τάση της απασχόλησης!

Μάλλον τα στατιστικά άλλης χώρας βλέπει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία μιλάει για αύξηση της απασχόλησης.

«Από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" φαίνεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 το καθαρό ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν 255.903 καινούριες θέσεις εργασίας. Τη χρονιά του success story, το 2014, ήταν 176.000 θέσεις, το 2012 ήταν 19.000» είπε η κυρία Αντωνοπούλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ωστόσο, αυτό που δεν λέει η κυρία Αντωνοπούλου είναι ότι χάνονται θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και οι νέες θέσεις εργασίας είναι ελαστικής μορφής και με χαμηλές απολαβές.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ευρωζώνης στην ανεργία και στην ανεργία των νέων και μάλιστα με στοιχεία της Eurostat, ωστόσο η κυρία Αντωνοπούλου μιλάει για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία προφανώς είναι «τσιρότο» μπροστά στην ανοιχτή πληγή που λέγεται ανεργία.

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι μοριοδοτούν τον σκληρό πυρήνα των ανέργων, που «ακόμη κι αν αύριο το πρωί είχαμε έναν ρυθμό ανάπτυξης 3% ή και 5% θα είχαν πολύ μεγάλη δυσκολία να προσληφθούν». «Αυτοί είναι άτομα με χαμηλά και μεσαία προσόντα, έχουν να εργαστούν πάνω από 3-4 χρόνια, είναι σε ηλικία άνω των 45-50 ετών» διευκρίνισε η κ. Αντωνοπούλου, προσθέτοντας ότι «η κοινωφελής εργασία απευθύνεται βασικά σε αυτόν τον κόσμο».

«Μέχρι τώρα έχουμε μεταφέρει γύρω στα 350-400 εκατ. στους δήμους, για να κάνουν προσλήψεις σε αυτό το επίπεδο» είπε, αλλά σημείωσε πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται προσδοκία πως οι θέσεις αυτές θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Η κυρία Αντωνοπούλου γνωστοποίησε ότι σε συνεννόηση με την ΕΛΣΤΑΤ σχεδιάζεται ένας δεύτερος δείκτης για την ανεργία, αντίστοιχος με εκείνους που μετρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ώστε στους ανέργους να προσμετρώνται και αυτοί οι οποίοι έχουν απογοητευτεί και δεν ψάχνουν για δουλειά και όσοι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ επιθυμούν να βρίσκονται σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης.

«Πλέον κάνουμε πολύ στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, μας λένε οι επιχειρήσεις τι ειδικότητες λείπουν, τι δεξιότητες λείπουν, πάνω σε αυτό πατάμε, βγάζουμε προγράμματα στοχευμένα κατάρτισης και αυτό που βλέπουμε από το σύστημα "Εργάνη" είναι ότι έχουμε ένταξη περίπου στο 35% αυτών που ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση και την κατάρτιση. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%» είπε.

Σχετικές ειδήσεις