ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Tesla πάει Γερμανία για το νέο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο

H Tesla πάει Γερμανία για το νέο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο

Το τέταρτο κατά σειρά Gigafactory -έτσι ονομάζει η Tesla τα εργοστάσιά της- θα αναγερθεί στη Γερμανία, κοντά στο Βερολίνο.

Του Γιάννη Σκουφή

Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια, πιο συγκεκριμένα στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018, ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Tesla Greece Mονοπρόσωπη ΙΚΕ με έδρα στο «Δημόκριτο» υπήρχε μια αισιοδοξία για κάτι πιο μεγάλο στη χώρα μας από έναν τεχνολογικό Hub. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για την παραγωγή των ηλεκτροκίνητων μοντέλων στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως η αμερικάνικη εταιρεία ποτέ δεν είχε εξετάσει τη χώρα μας ως πιθανή έδρα του νέου της Gigafactory, όπως ονομάζονται τα εργοστάσιά της. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Elon Musk στην τελετή απονομής των βραβείων «Χρυσά Τιμόνια» στα οποία διακρίθηκε και η Telsa, το νέο εργοστάσιο θα αναγερθεί τελικά στη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το Βερολίνο και κοντά στο νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας.

Με βάση τον προγραμματισμό της αμερικανικής εταιρείας στο Gigafactory 4 θα κατασκευάζονται μπαταρίες καθώς και τα Model 3 και Y (το μικρό SUV της μάρκας), ενώ θα δημιουργηθούν από 7 έως 10 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγεθος του γερμανικού εργοστασίου θα είναι ανάλογο αυτού της Σαγκάης, όπου για την ώρα η παραγωγή φτάνει τα 150.000 αυτοκίνητα σε ετήσια βάση με προοπτική να γίνουν 500.000.

Παράλληλα στα πλάνα της εταιρεία υπάρχει και το κέντρο σχεδιασμού και εξέλιξης «Brain» στο Βερολίνο, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Elon Musk σημαντικός παράγοντας για τη λήψη της τελικής απόφασης ήταν και οι δυνατότητες της γερμανικής τεχνολογίας (για την ακρίβεια είπε του german engineering).

Μέχρι στιγμής πάντως η Tesla συνεργάζεται με πολλές γερμανικές εταιρείες, όπως οι Bosch, ZF, Continental, Brose και Elektrobit, ενώ προμηθευτής της είναι και η Daimler.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις