ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσες μοτοσυκλέτες έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα η Honda;

Πόσες μοτοσυκλέτες έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα η Honda;

H Honda ξεκίνησε πρώτα από τις μοτοσυκλέτες και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα αυτοκίνητα.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Honda συμπλήρωσε 70 χρόνιας δραστηριοποίησης και είναι από τους λίγους κατασκευαστές που έχουν επιβιώσει έχοντας ξεκινήσει αρχικά από τα δίτροχα για να επεκταθούν στην πορεία στα τετράτροχα. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια η ιαπωνικής εταιρείας προχώρησε και στις αιθέρες παρουσιάζοντας το πρώτο ιδιωτικό τζετ της.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα με τα σήματα της Honda ήταν το Dream D-Type που εμφανίστηκε το 1949. Η επόμενη χρονιά ορόσημο ήταν το 1958, καθώς τότε παρουσιάστηκε το Super Cub. Το οποίο δεν είναι άλλο από το γνωστό και μη εξαιρετέο «παπί» που έχει κατακλύσει και τους δρόμους της χώρας μας. Πριν από μισό αιώνα, το 1969, η Honda παρουσίαζε την πρώτη super bike της ιστορίας, την CB750 Four.

Μέχρι στιγμής λοιπόν η Honda έχει κατασκευάσει και πουλήσει περισσότερες από 400.000.000 μοτοσυκλέτες, από τις οποίες τα 100.000.000 και πλέον εκατομμύρια αντιστοιχούν στο «παπί», που έπιασε αυτόν τον αριθμό ορόσημο το 2017. Σε αυτό δηλαδή αντιστοιχεί δηλαδή το ¼ τουλάχιστον των συνολικών πωλήσεων δικύκλων της μάρκας.

Ενδιαφέρον είναι πως για να φτάσει τα πρώτα 10 εκατομμύρια μονάδες η Honda χρειάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ μετά τα πράγματα επιταχύνθηκαν, καθώς το 2014 είχε ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια. Για να φτάσει τα 400 εκατομμύρια χρειάστηκε μια μόλις πενταετία.

Σε ότι αφορά το «παπί» το 50% της παραγωγής του πωλείται στην Ινδία και την Ινδονησία, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική το χρόνο που πέρασε αντιστοιχούσαν μόλις 600.000 μονάδες.