ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι αυτοκινητόδρομοι στο μέλλον θα είναι σκεπαστοί;

Οι αυτοκινητόδρομοι στο μέλλον θα είναι σκεπαστοί;

Οι εθνικές οδικές αρτηρίες καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευθεί.

Του Γιάννη Σκουφή

Αν καθίσει να υπολογίσει κανείς, έστω και πρόχειρα, την επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι μεγάλες οδικές αρτηρίες θα καταλήξει σε νούμερα που εντυπωσιάζουν από πλευράς μεγέθους. Αντίστοιχα οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών χρειάζονται μεγάλες, συνεχόμενες επιφάνειες, οπότε λογικά προκύπτει η σκέψη γιατί να μη συνδυαστούν τα παραπάνω;

Τη σκέψη αυτή θα την υλοποιήσει, σε μικρή κλίμακα καταρχήν το AIT (Austrian Institute of Technology- Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Για το σκοπό αυτό θα εξελιχθούν αρχικά ειδικά φωτοβολταϊκά και η αντίστοιχη βάση τοποθέτησής τους, ενώ στη συνέχεια θα κατασκευαστεί ένα τμήμα δρόμου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις αλλά και για να εξεταστεί και η αντοχή της όλης κατασκευής στα καιρικά φαινόμενα.

Εκ πρώτης όψης πάντως η κατασκευή στεγάστρου στους αυτοκινητόδρομους επιφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, πέρα από την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πλεονεκτήματα όμως την προστασία του οδοστρώματος από τη βροχή, το χιόνι αλλά και τον ήλιο, κάτι που συνεπάγεται οικονομία στη συντήρηση αλλά και στον εκχιονισμό τους χειμερινούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και μείωση του επιπέδου θορύβου. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις που οι αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Ενεργός» σε όλη την Ελλάδα ο ιός - 16 κρούσματα σε δεξαμενόπλοιο