ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πρωταθλήτρια η Toyota για το 2021

Πρωταθλήτρια η Toyota για το 2021

Η Toyota είναι η εταιρία που πέρυσι πούλησε τα περισσότερα αυτοκίνητα παγκοσμίως ξεπερνώντας τον όμιλο Volkswagen.

Του Γιάννη Σκουφή

Το 2021 οι πωλήσεις των αυτοκινήτων δεν επηρεάστηκαν μόνο από την πανδημία του Covid-19 αλλά και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα γενικά. Ειδικά στην περίπτωση της έλλειψης ημιαγωγών το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και όπως φαίνεται βρισκόμαστε στην κορύφωση του.

Ακόμη και έτσι όμως η Toyota σημείωση μια εντυπωσιακή επίδοση για το 2021 καταφέρνοντας να πουλήσει 10.495.548 αυτοκίνητα σε όλο το κόσμο. Αυτό το νούμερο τη φέρνει στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων παγκοσμίως, αφήνοντας δεύτερο τον όμιλο της Volkswagen με 9.305.000 ταξινομήσεις νέων επιβατικών μοντέλων.

Μιλώντας με ποσοστά το 2021 η Toyota σημείωσε μία άνοδο της τάξης του 10,1%, ενώ αντίθετα ο όμιλος Volkswagen είχε μείωση κατά 4,5%. Ο βασικός λόγος ήταν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γραμμές παραγωγής του γερμανικού ομίλου, όταν οι Ιάπωνες φαίνεται πως είχαν προετοιμαστεί καλύτερα.

Πάντως, για τους επόμενους 12 μήνες η Toyota εκτιμά πως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς ακόμα και αν η πανδημία βρεθεί σε ύφεση, η βιομηχανική αλυσίδα θα κάνει καιρό να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Από την άλλη ο όμιλος Volkswagen αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα ηλεκτρικά του μοντέλα. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι κατάφερε να πουλήσει 452.900 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα οι 5 στις 100 πωλήσεις του το 2021 να ήταν BEV.

Μένει να δούμε και τις πωλήσεις του ομίλου Stellantis και της General Motors για να δούμε πως θα διαμορφωθεί το βάθρο για το 2021. Πάντως, η Toyota δεν πρόκειται να χάσει με τίποτα την πρώτη θέση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.