ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε την πίεση των ελαστικών σας;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε την πίεση των ελαστικών σας;

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό εξάρτημα του  αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα και για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα.

Του Γιάννη Σκουφή

Ένα από τα βασικά σημεία της συντήρησης του αυτοκινήτου μας είναι ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών.

Ειδικότερα σε περιόδους με μεγάλες μεταβολές στις θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο τα ελαστικά να χάνουν πιο γρήγορα αέρα. Για αυτό καλό είναι να ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα την πίεσή τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής και που αναγράφονται στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.

Ο τακτικός έλεγχος και η σωστή πίεση του αέρα στα ελαστικά έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν, όταν υπάρχει η κατάλληλη πίεση το πέλμα εφάπτεται σωστά στην άσφαλτο και διασφαλίζεται η βέλτιστη πρόσφυση και το καλύτερο δυνατό κράτημα.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή πίεση των ελαστικών δημιουργεί «μάγουλα» στα άκρα του ελαστικού επηρεάζοντας το κράτημα, το φρενάρισμα και παράλληλα επιφέροντας πρόωρα την φθορά του πέλματος. Η υψηλή πίεση έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος, επηρεάζει αρνητικά το κράτημα του αυτοκινήτου, καθώς και τα επίπεδα άνεσης και θορύβου.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η σωστή πίεση ελαστικών και για ένα πολύ σημαντικό λόγο, την επιβάρυνση στην κατανάλωση καυσίμου. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας με την τιμή της βενζίνης και του ντίζελ να έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί.

Ταυτόχρονα, ελέγχοντας τακτικά την πίεση των ελαστικών εξασφαλίζεται ένας κανονικός κύκλο ζωής και αντικατάστασής τους ανάλογα με το διάστημα (περίπου στα 3-4 χρόνια), την κατάσταση και τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει (περίπου στις 35.00-45.000 χλμ.). Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης και ειδοποίησης απώλειας αέρα για τα λάστιχα. Παρά ταύτα μπορείτε να αφιερώνετε 10 λεπτά από το χρόνο σας για να ελέγχετε την σωστή πίεση τους για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε.