ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί στην Κίνα απαγορεύονται τα Tesla στους δημόσιους χώρους;

Γιατί στην Κίνα απαγορεύονται τα Tesla στους δημόσιους χώρους;

Οι ανησυχίες των Κινέζων για θέματα ασφαλείας οδηγούν στην επιβολή περιορισμών εισόδου στα ηλεκτρικά της Tesla.

Του Γιάννη Σκουφή

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν προκαλέσει στο παρελθόν απαγορεύσεις για τα Tesla να κυκλοφορούν σε στρατιωτικές βάσεις, υπάρχουν νέα μέτρα της κυβέρνησης της χώρας για διάφορους δημόσιους χώρους.

Οι τελευταίες απαγορεύσεις περιλαμβάνουν περιοχές που συνδέονται με την κυβέρνηση και με τοπικές αρχές, φορείς εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων, εκθεσιακά και πολιτιστικά κέντρων κ.α.

Κάτοικοι της περιοχής κοντά στο συνεδριακό κέντρο Grand Halls στη Σαγκάη ανέφεραν ότι απαγορεύεται ρητά η είσοδος των Tesla στις εγκαταστάσεις, με τους διοργανωτές της εκδήλωσης να προειδοποιούν τους συμμετέχοντες να μην οδηγούν ή να μην νοικιάζουν ένα μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας προκειμένου να φτάσουν στο χώρο.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Στους Πανεπιστημιακούς Αγώνες στο Τσενγκντού πέρυσι, ορισμένες διαδρομές ήταν κλειστές για τα Tesla, ενώ στην επαρχία Sichuan, οι οδηγοί Tesla ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο χώρο στάθμευσης ενός κέντρου κράτησης και έπρεπε να παρκάρουν τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά.

Ακόμη και τα αεροδρόμια έχουν ενταχθεί στα σχετικά μέτρα, με ένα αεροδρόμιο στην Yueyang να έχει απαγορεύσει τα Tesla λόγω ανησυχιών ότι η λειτουργία Sentry Mode θα μπορούσε να εκθέσει ευαίσθητες γεωγραφικές πληροφορίες.

Ως απάντηση σε όλα αυτά η Tesla άνοιξε ένα τοπικό κέντρο δεδομένων στην Κίνα τον Αύγουστο του 2023, διαβεβαιώνοντας πως όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τα αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα αποθηκεύονται τοπικά.

Πάντως παρά τις ανησυχίες οι αναλυτές πιστεύουν πως οι πωλήσεις της Telsa δεν θα επηρεαστούν καθόλου. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό η κινεζική αγορά φαίνεται να προκρίνει τις τοπικές μάρκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπως η BYD έναντι των ξένων.