ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Toyota και η Subaru θα συνεργαστούν στην ηλεκτροκίνηση

H Toyota και η Subaru θα συνεργαστούν στην ηλεκτροκίνηση

Οι σχέσεις της Toyota με τη Subaru είναι στενές και στο μέλλον αναμένεται να γίνουν στενότερες.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες δεν έχουν μόνο από ένα σπορ αυτοκίνητο -Toyota GT86 και Subaru BRZ που έχουν σαφώς περισσότερα κοινά από ότι διαφορές- αλλά και οικονομικής φύσης σχέση. Και αυτό γιατί η Toyota έχει στην κατοχή της ένα ποσοστό της τάξης του 16,67% της Subaru και λογίζεται ως μεγαλομέτοχός της.

Στο μέλλον η συνεργασία μεταξύ των δύο θα γίνει ακόμα πιο στενή, μιας και ανακοίνωσαν από κοινού πως θα εξελίξουν μαζί ένα πλαίσιο που θα λειτουργήσει ως βάση για τα μεσαία και μεγάλα ηλεκτρικά τους μοντέλα.

Το κοινό αυτό πλαίσιο εξυπηρετεί και τους δύο, καθώς τα ιδιαίτερα υψηλά έξοδα εξέλιξης κατά κάποιον τρόπο θα μοιραστούν. Παράλληλα η μεν Toyota που έχει σημαντικότατη εμπειρία στα υβριδικά αλλά έχει μείνει πίσω στα αμιγώς ηλεκτρικά θα έχει τη δυνατότητα να τα εξελίξει με μεγαλύτερη άνεση.

Η Subaru από την άλλη από μόνη δεν έχει τα οικονομικά μεγέθη για να αναπτύξει δική της ηλεκτρική τεχνολογία, ενώ δεν έχει και τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της ενσωματώνοντας τα ηλεκτρικά μοντέλα προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, στην οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Το πρώτο πάντως μοντέλο που θα προκύψει από αυτήν τη συνεργασία αναμένεται να είναι ένα ηλεκτρικό SUV.