Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί το τιμόνι να είναι σταθερό σε μια θέση;

Newsbomb

Η Volvo έχει ως στόχο να καινοτομήσει για μία ακόμα φορά παρουσιάζοντας ένα μετακινούμενο τιμόνι.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Volvo έχει κατά καιρούς παρουσιάσει διάφορες καινοτομίες ακόμα και δεκαετίες μετά την πρώτη ζώνη τριών σημείων. Στους σύγχρονους καιρούς για παράδειγμα το V40 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής και προσιτής τιμής που αντί για κλασικό, αναλογικό πίνακα οργάνων είχε μια οθόνη με ψηφιακές ενδείξεις.

Τώρα, οι Σουηδοί φαίνεται πως θέλουν να πρωτοτυπήσουν και πάλι καταθέτοντας πατέντες στο γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ για ένα τιμόνι που θα μπορεί να μετακινείται, μαζί με τον πίνακα οργάνων, από τη μια άκρη του ταμπλό στην άλλη. Δηλαδή δεν θα υπάρχει σταθερή θέση οδήγησης, καθώς ο οδηγός θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει συνοδηγός και το αντίστροφο!

Για να γίνει εφικτή η μετακίνηση του τιμονιού χρησιμοποιείται η τεχνολογία by-wire, με τη μεταφορά των δεδομένων αλλαγής διεύθυνσης να γίνεται καλωδιακά και με την βοήθεια αισθητήρων και ενεργοποιητών.

Τώρα, σε τι θα χρησίμευε η δυνατότητα μετακίνησης του τιμονιού; Αν για παράδειγμα υποθέσουμε πως ζει κανείς στη Μεγάλη Βρετανία όπου τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα θα μπορεί εκτός της χώρας του να οδηγεί με το τιμόνι αριστερά. Βέβαια, όλα αυτά απαιτούν κάποιο χρόνο εξοικείωσης, ενώ σε ένα μοντέλο με τέτοια τεχνολογία είναι δεδομένο πως θα υπάρχει αυτόματο κιβώτιο -όσοι έχουν οδηγήσει δεξιοτίμονο αλλάζοντας ταχύτητες με το αριστερό θα γνωρίζουν γιατί το αναφέρω.

Φυσικά τίθεται και ένα θέμα με τα πεντάλ, αλλά ενδεχομένως η πατέντα να συνδυάζεται και με κάποιο σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης ή να υπάρχει και κάποια μεταφορά των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου στο τιμόνι.

Η όλη ιδέα πάντως δεν είναι πρωτότυπη, μιας και εφαρμόζεται ήδη, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, σε κάποιες εκδόσεις του Unimog, του επαγγελματικού πολύ- εργαλείου της Mercedes.