Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H GM θα κατασκευάσει ένα νέο όχημα για τη Σελήνη! (vid)

Newsbomb

H αμερικανική εταιρία διατηρεί μια μακρόχρονη συνεργασία με τη NASA την οποία θα διευρύνει με την εξέλιξη ενός νέου οχήματος.

Του Γιάννη Σκουφή

H General Motors είναι για τις ΗΠΑ κάτι ανάλογο με την Bosch για την Γερμανία. Τι εννοούμε; Πως είναι μια εταιρεία ταυτισμένη με την πορεία της χώρας και πως θα ήταν αδύνατο για τη NASA να συνεργαστεί με κάποια άλλη -πλην της Ford. Η συνεργασία τους άλλωστε έχει ξεκινήσει από το 1971 όταν το Apollo 15 πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή.

Πλέον η GM συνεργάζεται με την Lockheed Martin (η γνωστή των μαχητικών τζετ) για την εξέλιξη δύο νέας γενιάς οχημάτων τύπου LTV (Lunar Terrain Vehicle), πιο γνωστά ως ρόβερ. Τα οποία θα είναι ρομποτικά με προηγμένη αυτόνομη κίνηση, ενώ θα έχουν και θέση για οδηγό, όπως προβλέπεται για το μέλλον.

Τα νέου τύπου ρόβερ θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος Artemis μέσω του οποίου οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει τη δυναμική τους επιστροφή στις διαστημικές αποστολές στο φεγγάρι. Μάλιστα, πέρα από τα ανοιχτά ρόβερ εξελίσσονται και κλειστά όπου οι αστροναύτες θα μπορούν να βγάζουν τις στολές τους.

Βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι η μεγαλύτερη αυτονομία προκειμένου να μπορούν να εξερευνηθούν και μεγαλύτερες εκτάσεις. Συγκριτικά να αναφέρουμε πως τα ρόβερ του προγράμματος Apollo είχαν αυτονομία μόλις 7,5 χιλιομέτρων.

Αξιοσημείωτο είναι πως παρόλο που η General Motors έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Lockheed Martin, η NASA δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε επισύναψη κάποιου συμβολαίου. Κάτι όμως που θεωρείται δεδομένο, καθώς η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει το 2024 αποστολές στο Νότιο Πόλο της Σελήνης για την πιθανή ανακάλυψη πάγου σε κρατήρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.