Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο κοστίζει το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο;

Newsbomb

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι απαραίτητο να φορτίζουν μόνο στην πρίζα, καθώς υπάρχει και η ηλιακή ενέργεια.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ολλανδική εταιρία Lightyear είχε παρουσιάσει πριν από τρία χρόνια το πρωτότυπο One, το οποίο στην τελική του μορφή παραγωγής θα ονομάζεται 0. Πρόκειται για ένα ηλιακό αυτοκίνητο με αμάξωμα λιμουζίνας και με μήκος περίπου πέντε μέτρων.

Το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι η δυνατότητα του να συλλέγει ταχύτατα ηλιακή ενέργεια και να την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο καπό και στην οροφή μπορούν να προσφέρουν έως 70 χιλιόμετρα κίνησης την ημέρα ή πιο αναλυτικά 10 χιλιόμετρα για κάθε ώρα ηλιοφάνειας, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία.

Η ηλεκτρική ενέργεια συσσωρεύεται σε μια μπαταρία 60 kWh που εξασφαλίζει θεωρητική αυτονομία 625 χιλιομέτρων κατά WLTP, ενώ εννοείται πως υπάρχει η δυνατότητα φόρτισής της και με καλώδιο. Αν και ηλιακό το One χρειάζεται περίπου 10 δεύτερα για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα. Σημειώστε δε πως υπάρχει και τετρακίνηση μιας και πίσω από κάθε τροχό υπάρχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Τώρα, ποια είναι η τιμή του Lightyear 0; Αρχικά, οι Ολλανδοί είχαν θέσει ως στόχο το αυτοκίνητό τους να είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του 2021 με μια τιμή περίπου 150.000 ευρώ. Από τότε η κατάσταση έχει αναθεωρηθεί, ως χρονιά παρουσίασης θεωρείται πλέον το 2024 και η τιμή, λόγω των ανατιμήσεων, έχει φτάσει τις 250.000 ευρώ.

Τα ηλιακά αυτοκίνητα, ή ακριβέστερα αυτά που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική, αποτελούν τα ιδανικά οχήματα, γιατί πολύ απλά δεν ρυπαίνουν καθόλου, χρησιμοποιώντας μια αέναη και εντελώς καθαρή μορφή ενέργειας η οποία το κυριότερο είναι εντελώς δωρεάν. Από την άλλη οι καιρικές συνθήκες που είναι απρόβλεπτες παίζουν καταλυτικό ρόλο…