Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προχωρά ο πρώτος «ηλεκτρικός» δρόμος στην Σουηδία

Newsbomb

Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ που έχουμε ακούσει είναι ένας δρόμος στον οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα περνούν θα φορτίζουν κιόλας.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Σουηδία θέλει να πρωτοπορήσει στην συγκεκριμένη τεχνολογία και μακροπρόθεσμα να κατασκευάσει πάνω από 2.800 χιλιόμετρα δρόμων που θα μπορούν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κινούνται στο οδόστρωμα τους.

Πρόκειται για δρόμους που κάτω από την άσφαλτο θα υπάρχει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που επιτρέπει την επαγωγική φόρτιση των αυτοκινήτων δίχως να απαιτείται καλώδιο. Το 2016 η Σουηδία είχε προχωρήσει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ένα τμήμα του δρόμου στο Galve να έχει για δύο χιλιόμετρα εναέριες ηλεκτρικές γραμμές για να τροφοδοτούνται με ενέργεια τα βαρέως τύπου οχήματα. Κάτι ανάλογο με τα δικά μας τρόλεϊ δηλαδή.

Αργότερα, κατασκευάστηκε ένα τμήμα μήκους 1,6 χιλιομέτρων στο Gotland χρησιμοποιώντας πηνία φόρτισης που τοποθετήθηκαν κάτω από την άσφαλτο.

Το 2018, η Trafikverket παρουσίασε τον πρώτο δρόμο φόρτισης στον κόσμο σε μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων που επέτρεπε στα ηλεκτρικά φορτηγά να αναπτύξουν έναν βραχίονα φόρτισης.

Ο πιο πρόσφατος που κατασκευάζεται επίσης στην Σουηδία και που μπορείτε να δείτε στο βίντεο του Euronews, θα είναι έτοιμος το 2025 για δημόσια χρήση.