ΕΘΝΙΚΑ

Επανάσταση 25ης Μαρτίου 1821: Κοιτάξτε τα παιδιά σας στα μάτια και πείτε τους για τον Γέρο του Μωριά

Επανάσταση 25ης Μαρτίου 1821: Κοιτάξτε τα παιδιά σας στα μάτια και πείτε τους για τον Γέρο του Μωριά

Ας μην ξεθωριάσει η πίστη μας, ας μην σβήσει η φλόγα μας, ας μην κουρελιαστεί η εθνική μας συνείδηση – Το Newsbomb.gr εύχεται ειλικρινώς Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες

Η Διακήρυξη της Εθνικής Συνελεύσεως στην Επίδαυρο, 15 Ιανουαρίου 1822, αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «[…] μᾶλλον δὲ τοὺς κατὰ μέρος πολέμους ἑνώσαντες, ὁμοθυμαδὸν ἐκστρατεύσαμεν, ἀποφασίσαντες ἢ νὰ ἐπιτύχωμεν τὸν σκοπόν μας, καὶ νὰ διοικηθῶμεν μὲ νόμους δικαίους, ἢ νὰ χαθῶμεν ἐξ ὁλοκλήρου, κρίνοντες ἀνάξιον νὰ ζῶμεν πλέον ἡμεῖς οἱ ἀπόγονοι τοῦ περικλεοῦς ἐκείνου ἔθνους τῶν Ἑλλήνων ὑπὸ δουλείαν τοιαύτην, ἰδίαν μᾶλλον τῶν ἀλόγων ζώων, παρὰ τῶν λογικῶν ὄντων».

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε μια σειρά πολεμικών, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκομένους, τους Έλληνες επαναστάτες και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα εθνικά και συνταγματικά κινήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Αγώνας των Ελλήνων για «πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία» κρατούσε ζωντανά τα μεγάλα προτάγματα του Διαφωτισμού, της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, σε μια εποχή που αυτά έμοιαζαν να σβήνουν στην Ευρώπη της Ιερής Συμμαχίας.

Οργανωμένη από τη Φιλική Εταιρεία στο πνεύμα του καρμποναρικού συνωμοτισμού, η Επανάσταση –όπως συμβαίνει με όλα τα αντίστοιχα κινήματα– πολύ γρήγορα δημιούργησε τη δική της δυναμική, υπερέβη τους γεννήτορές της και άλλαξε την ίδια την κοινωνία που την υποστήριζε. Νέοι στρατιωτικοί και πολιτικοί πρωταγωνιστές αναδύθηκαν δίπλα στους παραδοσιακούς φορείς της κοινοτικής εξουσίας, από τη συνεργασία ή τη σύγκρουση των οποίων γεννήθηκε η εθνική και πολιτική ταυτότητα τόσο του Αγώνα όσο και του μελλοντικού κράτους.

Δεν ήταν μόνο ένας εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, ήταν μια πολιτική Επανάσταση που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την Δύση. Το κίνημα του 1821 προκάλεσε άμεσα και καλλιέργησε το έδαφος για επαναστατικές αλλαγές στην πολιτική δομή και στην κρατική οργάνωση, τις συλλογικές ταυτότητες, τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες, τις οικονομικές σχέσεις. Οδήγησε στη συγκρότηση ενός σύγχρονου φιλελεύθερου εθνικού κράτους με αστικούς θεσμούς.

Αυτό το ισχυρό αποτύπωμα καλούμεθα 200 χρόνια μετά, να κρατήσουμε ζωντανό εμείς οι Έλληνες σε μια πολύ δύσκολη γεωστρατηγικά εποχή.

Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου αναλωνόμαστε στην κλασική ψυχανάλυση γύρω από το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 χωρίς ποτέ να καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Οι δεκάρικοι λόγοι υπερτερούν της αληθείας και οι νεοέλληνες απογοητευμένοι απομακρύνονται από τις έννοιες της Πατρίδας και του Έθνους.
Οι δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές ακυρώνουν ή κλονίζουν τις ίδιες μας τις ελπίδες, ξεθωριάζουν την πίστη μας.

Μπορούμε άραγε να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας για μια καλύτερη πατρίδα απ’ αυτή που τους παραδίδουμε;

Μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά μας ότι «Έλληνες» δεν είναι μόνο αυτοί που υπονόμευσαν τα όνειρά τους;

Έλληνες είναι και πολλοί άλλοι που είναι τίμιοι και αξιοπρεπείς, με φιλότιμο και συνείδηση, με σεβασμό και εκτίμηση στον άλλον, είναι όλοι αυτοί που δεν εξαργυρώνονται, που κράτησαν και κρατούν το μέτωπό τους καθαρό…

Μπορεί κάποιος να κοιτάξει ένα μικρό παιδί στα μάτια και να του πει: «Να τιμάς παιδί μου την πατρίδα σου όχι μόνο γιατί έχει ένδοξο παρελθόν, αλλά γιατί έχει παρόν, με ανθρώπους πολλούς, αξιοπρεπείς, τίμιους και περήφανους που θα διασφαλίσουν και το μέλλον της, όπως της αξίζει»;

Μπορείτε να το πείτε αυτό;

Αυτό είναι το μήνυμα της Επανάστασης του 1821. Γι’ αυτό το πράγμα ο Κολοκοτρώνης έλεγε «εμάς μη μας τηράτε, ο χρόνος μας τέλειωσε…».

Έτσι έλεγε ο Γέρος…

Ίσως από τις πιο σοφές κουβέντες στην ελληνική Ιστορία ήταν η αποστροφή του:

«Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον... ».

Ο Γέρος ήξερε…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.