ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά
pixabay.com

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού;

Το παιχνίδι αποτελεί για το παιδί τον καλύτερο τρόπο να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο γύρω του.

Μέσα από τις διαδικασίες του παιχνιδιού τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη την έννοια της φιλίας, γνωρίζουν καινούρια αισθήματα όπως φόβος και θυμός και την ίδια στιγμή γίνονται ανεξάρτητα. Ένα νήπιο αποκτά άνεση να βρίσκεται παρέα με άλλους και να εστιάζει την προσοχή του σε αυτούς, μαθαίνει να δίνει και να μοιράζεται τα παιχνίδια του, καθώς επίσης την έννοια της συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που συχνά φαίνεται δύσκολο στους γονείς να απασχολήσουν με τις ώρες ένα νήπιο, ειδικά εάν δεν έχουν γνώσεις παιδαγωγικής, αρκεί λίγη φαντασία και προσοχή για να περάσουν όμορφες στιγμές με το παιδί.

Έτσι ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του παιδιάτρου σας, με κύριο σκοπό την ασφάλεια του παιδιού, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω ιδέες:

  • Ο χώρος που απασχολείται το παιδί αρκετές ώρες παίζοντας θα πρέπει να είναι άνετος και εύκολος στην επίβλεψη του. Στα παιχνίδια του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνονται και στοιχεία όπως το νερό, η άμμος, κουτιά με περιεχόμενο που θα εξάπτει την περιέργειά του και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να το απασχολήσει.
  • Επιπλέον, καλό θα είναι να του παρέχετε απλά και ασφαλή αντικείμενα όπως πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και βιβλία, τουβλάκια και μαρκαδόρους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αντιγράφουν τις ενέργειές σας και τις ασχολίες σας, μαθαίνοντας μέσα από τη μίμηση. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή για την αποθήκευση όλων των αντικειμένων, ώστε να βρίσκονται τόσο σε ασφαλή χώρο όσο και εύκολα προσβάσιμο για το παιδί.
  • Καλό είναι να περιγράφετε στο παιδί ακριβώς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με εκφράσεις όπως για παράδειγμα: «σε βλέπω που ζωγραφίζεις έναν καφέ κύκλο» ή «πόσο ψηλά πήδηξες!».
  • Ταυτόχρονα, καλό είναι να του κάνετε ερωτήσεις για να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σας, όπως: «πώς έφτιαξες τόσο νόστιμο φαγητό;».

Συμβουλή

Φροντίστε να εντοπίσετε χώρους στους οποίους μπορείτε να βρείτε συντροφιά τόσο για το παιδί όσο και για εσάς, ειδικά τώρα που το καλοκαίρι ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες. Και τι καλύτερο από την παιδική χαρά όπου το παιδί θα απασχοληθεί με τους συνομήλικους του και εσείς θα μιλήσετε με άλλους γονείς!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com