ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς αλλάζει ο γυναικείος κόλπος ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πώς αλλάζει ο γυναικείος κόλπος ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας
pexels.com

Ο κόλπος υπόκειται σε αλλαγές οι οποίες ακολουθούν την ηλικία της γυναίκας.

Ο κόλπος αλλάζει καθώς μεγαλώνει η γυναίκα. Ο «υπαίτιος» των αλλαγών αυτών είναι τα οιστρογόνα.

Οιστρογόνα ονομάζονται ορμόνες, που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και με τη δράση τους συμμετέχουν στη ρύθμιση του κύκλου, ενώ επηρεάζουν τόσο τη μορφολογία, όσο και τη λειτουργία του κόλπου.

Ο κόλπος της εφήβου…

Με τον όρο εφηβεία αναφερόμαστε στη διαδικασία ωρίμανσης του «παιδικού» σώματος σε «ενήλικο», το οποίο είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει την αναπαραγωγική διαδικασία. Τα κορίτσια συνήθως εισέρχονται στην εφηβεία κάποια στιγμή μεταξύ των 8 και των 13 ετών.

Κατά το διάστημα αυτό αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Υπό την επίδραση των ορμονών αυτών «ενεργοποιούνται» αδένες, που εντοπίζονται στον τράχηλο και στην είσοδο του κόλπυο και αρχίζει η παραγωγή κολπικών υγρών.

Έτσι η έφηβη θα αρχίσει να παρατηρεί την εκ του κόλπου της ροή υγρών, τα οποία έχουν συνήθως λευκό ή υποκίτρινο (κιτρινωπό) χρώμα. Η ποσότητα των υγρών διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ο κόλπος κατά την αναπαραγωγική ηλικία…

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, ο κόλπος είναι ένας ελαφρά κεκαμμένος (καμπυλωτός) σωλήνας μήκους 7 έως 12 εκατοστών συνήθως.

  • το βλεννογόνο, που είναι το επιφανειακό στρώμα
  • ένα στρώμα συνδετικού ιστού, που είναι πλούσιο σε κολλαγόνο
  • το μυϊκό στρώμα, το οποίο μαζί με το στρώμα συνδετικού ιστού δίνει στον κόλπο την ελαστικότητά του

Το τοίχωμα του κόλπου φέρει πτυχώσεις («αναδιπλώσεις»), χάρη στις οποίες ο κόλπος μπορεί να εκπτυχθεί εν είδει ακορντεόν κατά τη διείσδυση του πέους στη συνουσία και κατά τον τοκετό.

Ο κόλπος μετά την εμμηνόπαυση…

Λέμε, πως μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, όταν για δώδεκα συναπτούς μήνες δεν έχει περίοδο.

Κατά μέσον όρο η εμμηνόπαυση επέρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Το ηλικιακό φάσμα εντός του οποίου είναι πιθανότερο μια γυναίκα να έχει την εμπειρία της εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 και των 55 ετών.

Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Η μείωση αυτή ξεκινάει εν τοις πράγμασι αρκετά χρόνια πριν από αυτήν καθαυτήν την εμμηνόπαυση.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, που κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας συνεπάγονται κα χαμηλή οιστρογονική δράση επί των ιστών, που καλύπτουν τον κόλπο.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας