ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φίλους;

Γιατί ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φίλους;
pexels.com

Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Όλα τα παιδιά δεν αποκτούν φίλους με την ίδια ευκολία. Ορισμένα είναι πιο διστακτικά ή όχι τόσο κοινωνικά και άλλα αποφεύγουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

Δεν σημαίνει όμως ότι το παιδί που δυσκολεύεται να αποκτήσει φίλους είναι λιγότερο συμπαθητικό ή αστείο. Ενδεχομένως να χρειάζεται τη βοήθειά σας προκειμένου να αναπτύξει ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Το να κάνεις φίλους είναι μια δεξιότητα

Η φιλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η ικανότητα όμως απόκτησης και διατήρησης φίλων είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθει κανείς από μικρή ηλικία.

Για πολλά παιδιά, το να κάνουν φίλους είναι κάτι φυσικό επειδή έχουν αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες. Ή τις αποκτούν γρήγορα καθώς μεγαλώνουν. Ορισμένα όμως χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά.

Για παράδειγμα, πολλά παιδιά γίνονται νευρικά ή ανήσυχα όταν πρέπει μιλήσουν με συνομήλικους τους καθώς δυσκολεύονται να βρουν ένα ενδιαφέρον θέμα. Επίσης μπορεί να αρχίσουν να μιλάνε για κάτι που τα άλλα παιδιά δεν ενδιαφέρονται.

Ο τρόπος που συμμετέχει στη συζήτηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Αν ο τόνος του είναι επιθετικός μπορεί να ακούγεται αγενής και να προκαλεί φόβο στους άλλους.Το ίδιο ισχύει και με τη στάση του σώματος. Οι υπερβολικές κινήσεις ή η νευρικότητα ενδέχεται να απωθήσουν τα άλλα παιδιά.

Η φιλία βασίζεται συχνά σε κοινά ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με το understood.org εάν το παιδί σας είναι διαφορετικό με κάποιο τρόπο ή ξεχωρίζει, αυτό μπορεί να κάνει τα άλλα παιδιά να το αποφεύγουν. Είναι πιθανό τα παιδιά που είναι περίεργα ή που δεν «ταιριάζουν» στο σύνολο να μην τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν φίλους.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Ξεκινήστε μιλώντας μαζί του για το πώς αισθάνεται. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πού δυσκολεύετε το παιδί σας. Δεν βρίσκει θέμα συζήτησης, φοβάται την απόρριψη; Όποια κι αν είναι η αιτία, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του.

Μερικά παιδιά παλεύουν με περισσότερες από μία δεξιότητες, οπότε ίσως χρειαστεί να ασχοληθείτε πιο πολύ. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε υποστήριξη από τον δάσκαλο του σχολείου προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους.

Ένας άλλος τρόπος είναι να επιδιώξει το παιδί σας φιλίες με άλλα παιδιά που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Να είστε ανοιχτοί σε διαδικτυακά φόρουμ και φιλίες, αλλά φροντίστε να τα παρακολουθείτε στενά.