ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένιο Μορικόνε: Ήταν υποχόνδριος, μάζευε σαπούνια και σιχαινόταν τον όρο «σπαγγέτι γουέστερν»

Ένιο Μορικόνε
10+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον σπουδαίο Ένιο Μορικόνε
AP/φωτογραφία Αρχείου

Ο θρυλικός μαέστρος, Ένιο Μορικόνε γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Νοεμβρίου 1928.

Δύσκολα θα βρείτε άνθρωπο που δεν έχει σιγομουρμουρήσει ή σφυρίξει τη μελωδία από κάποιο εμβληματικό θέμα του Ένιο Μορικόνε.

Ο Μαέστρος, όπως ήθελε απλά να τον αποκαλούν, που συνέδεσε το όνομά του με τη μουσική στην έβδομη Τέχνη και έγινε συνώνυμο των «Italian Westerns» και όχι «σπαγγέτι», ένας όρος που δεν ήθελε ούτε να τον ακούσει, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου του 1928 στη Ρώμη.

10+1 που αξίζει να γνωρίζεις για τον σπουδαίο Μαέστρο Ένιο Μορικόνε

Ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας.

Παρά τη θρυλική του φήμη και τη σχεδόν εξηνταετή καριέρα του στη σύνθεση ταινιών, κέρδισε μόνο ένα διαγωνιστικό Όσκαρ, αν και είχε προταθεί πέντα ακόμα φορές μεταξύ 1979 και 2001, πριν από τη νίκη του το 2016 για τη μουσική της ταινίας The Hateful Eight (2015) (Μισητοί 8). Επίσης, το 2007 έλαβε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας και της προσφοράς του.

Σιχαινόταν να ακούει τον όρο «σπαγγέτι γουέστερν» και οι δημοσιογράφοι που του έπαιρναν συνέντευξη έπρεπε να αποφεύγουν τη χρήση της φράσης. Προτιμούσε τον όρο «ευρωπαϊκό ή Italian γουέστερν».

Ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να μάθει αγγλικά και σε ηλικία 90 ετών δήλωσε ότι ήταν πολύ αργά για να προσπαθήσει να μάθει.

Έζησε στην Ιταλία για ολόκληρη τη ζωή του, χωρίς ποτέ να θελήσει να ζήσει στο Χόλιγουντ, παρά τις προτάσεις που τού είχαν γίνει.

Ο μαέστρος αντιπαθούσε το μωβ χρώμα.

Το χόμπι του ήταν να συλλέγει -εμμονικά σχεδόν- σαπούνια από τα ξενοδοχεία όπου διέμενε.

Με τον σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Από τις οκτώ ταινίες που σκηνοθέτησε ο Λεόνε, οι έξι «ντύθηκαν» με τη μουσική του Μορικόνε, και επιπλέον, από τις επτά ταινίες παραγωγής Λεόνε, ο Μορικόνε συνέθεσε τη μουσική στις έξι από αυτές.

Δεν του άρεσε η ποπ μουσική και έλεγε ότι δεν γνωρίζει κανέναν ποπ καλλιτέχνη, αν και συνεργάστηκε με καλλιτέχνε όπως ο Πολ Άνκα.

Είχε παραδεχτεί ότι ήταν υποχόνδριος.

Έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής. Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.


Διαβάστε επίσης

Μανόλης Ανδρόνικος: Όταν κράτησε στα χέρια του τα οστά του Φιλίππου: «Μας πλημμύρισε δέος»

Αλμπέρ Καμύ - Γεννήθηκε σαν σήμερα: «Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας»

Λέοναρντ Κοέν: Ο «Λεονάρδος» της Ύδρας