ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ούτε η Ντένη Μαρκορά μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του Σπύρου Φωκά

Σπύρος Φωκάς
Όταν ο Σπύρος Φωκάς συνάντησε την Ντένη Μαρκορά στους Δύο Ξένους
Eurokinissi/ Φωτογραφία Αρχείου

Ο Σπύρος Φωκάς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών

Ο Σπύρος Φωκάς εκτός από σπουδαίος ηθοποιός υπήρξε και μεγάλος γόης του παγκόσμιου σινεμά, ενώ σημείωσε μια επιτυχία πορεία και στη μικρή οθόνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και συγκεκριμένα το 1999, έκανε ένα μικρό guest στην επιτυχημένη σειρά «Δύο Ξένοι», ερμηνεύοντας τον εαυτό του. Στο πέρασμά του αυτό από τη σειρά του Mega, o Φωκάς φλερτάρει με την αγαπημένη μας, Ντένη Μαρκορά που υποδύθηκε η αείμνηστη Νίνα Κώνστα και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο:

Η σπουδαία καριέρα του Σπύρου Φωκά

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που κατάφερε να διαπρέψει στο εξωτερικό και να λάμψει στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ. παίζοντας δίπλα σε ηθοποιούς όπως Μάικλ Ντάγκλας, η Κάθλιν Τέρνερ και ο Ντάνι ντε Βίτο, στο «Διαμάντι του Νείλου».

Άλλωστε, ο γόης του ελληνικού και ξένου σινεμά, που πολύ συχνά μπέρδευαν με τον Ομάρ Σαρίφ, κατάφερε να ξεχωρίσει ήδη από τα πρώτα του βήματα, κάνοντας μεγάλη καριέρα και στην Ιταλία.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα" που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν το εισιτήριο και η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Παράλληλα, το ντεμπούτο του σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο "Morte di un amico", ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno.

Ο Φωκάς συμμετείχε σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι δίπλα στη θρυλική Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, με πρωταγωνιστές τους Αλέν Ντελόν, Ανί Ζιραρντό, Ρενάτο Σαλβατόρι, Κλαούντια Καρντινάλε. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο μεγάλος Νίνο Ρότα.

Η ταινία που απογείωσε την καριέρα του ήταν ο «Ο Θάνατος ενός Φίλου» του Φράνκο Ρόσι, με τον ίδιο να κερδίζει κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στο απόγειο της δόξας του ο Φωκάς επιστρέφει στην Ελλάδα και στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τον βρίσκουμε να σκηνοθετεί σε δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ, δίπλα στη Ζωή Λάσκαρη, «Εγωισμός» και «Στεφανία», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη.

Βέβαια, ο Σπύρος Φωκάς δεν έκλεισε την πόρτα στο εξωτερικό, και το 1985 κατακτά και το Χόλιγουντ συμμετέχοντας «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας.

Στη συνέχεια τον είδαμε στην εμπορική επιτυχία "Ράμπο ΙΙΙ" δίπλα στον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Ο Σπύρος Φωκάς, ο μεγάλος αυτός γόης του σινεμά, έκανε 4 γάμους. Η τελευταία του σύζυγος Λίλιαν, στεκόταν στο πλευρό μέχρι την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Σπύρος Φωκάς: Οι μεγάλοι ρόλοι δίπλα στον Ντελόν, τον Σταλόνε και τον Μάικλ Ντάγκλας

Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς