ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπύρος Φωκάς: Ο λόγος που έχασε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

Σπύρος Φωκάς και Ζωή Λάσκαρη
Ο Σπύρος Φωκάς με τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Εγωισμός»
Φίνος Φιλμ

Ο Σπύρος Φωκάς κατάφερε να κατακτήσει το Χόλιγουντ, ενώ ξεπέρασε σε ομορφιά ακόμα και τον Αλέν Ντελόν!

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που κατάφερε να διαπρέψει στο εξωτερικό και να λάμψει στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ παίζοντας δίπλα σε ηθοποιούς όπως Μάικλ Ντάγκλας, η Κάθλιν Τέρνερ και ο Ντάνι ντε Βίτο, στο «Διαμάντι του Νείλου» ή με τον Σιλβέστερ Σταλόνε στο «Ράμπο ΙΙΙ».

Ο γόης του ελληνικού και ξένου σινεμά, που πολύ συχνά μπέρδευαν με τον Ομάρ Σαρίφ, κατάφερε να ξεχωρίσει ήδη από τα πρώτα του βήματα, κάνοντας μεγάλη καριέρα και στην Ιταλία.


Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του στη δραματική σχολή Μιχαηλίδη έκανε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν το εισιτήριο και η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ιταλική ταινία, «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φραντσέσκο Ρόσι, κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Κάπως έτσι, η Ιταλία έγινε δεύτερο σπίτι του Σπύρου Φωκά, ο οποίος συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη, όπου πέρασε ολόκληρη τη δεκαετία του ’60, «χάνοντας τα καλά χρόνια του ελληνικού σινεμά», όπως έλεγε ο ίδιος και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έγινε μεγάλος σταρ, στην πατρίδα του την Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, ο ηθοποιός κατάφερε να ξεχωρίσει και εντός συνόρων. Την στιγμή που ο ξένος Τύπος αποθέωνε το ταλέντο και την εμφάνισή του, γράφοντας πως ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλέν Ντελόν, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, γύρισε δύο ταινίες με τη Φίνος Φιλμ που άφησαν εποχή. Ο λόγος για τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία» με συμπρωταγωνίστρια τη Ζωή Λάσκαρη και σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης

«Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Έλληνας»: Το συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

Ούτε η Ντένη Μαρκορά μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του Σπύρου Φωκά

Σπύρος Φωκάς: Οι μεγάλοι ρόλοι δίπλα στον Ντελόν, τον Σταλόνε και τον Μάικλ Ντάγκλας