ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παύλος Σιδηρόπουλος: Το όνειρο να γίνει συγγραφέας, το ψευδώνυμο, το παράξενο γούρι

Παύλος Σιδηρόπουλος
O πρίγκιπας του ελληνικού ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος
Αρχείο Newsbomb.gr

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος «έφυγε» από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 6 Δεκεμβρίου του 1990. Ήταν μόλις 42 ετών.

Ο «ασυμβίβαστος» Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, ίσως το μεγαλύτερο ροκ είδωλο της χώρας μας, που συνεχίζει να αγαπιέται μέχρι και σήμερα από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 σε μια εύπορη αστική οικογένεια. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου. Ο πατέρας του άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες.

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο Δάμων και Φιντίας, συνεργάστηκε με τα Μπουρμπούλια, καθώς και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Το 1976 με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο ιδρύουν το συγκρότημα «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν τον εμβληματικό δίσκο για την ιστορία του ελληνικού ροκ «Φλου», ενώ το 1980 δημιουργεί το μουσικό σχήμα «Απροσάρμοστοι».

Στο Μαθηματικό του ΑΠΘ και το περίεργο γούρι

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Παύλος Σιδηρόπουλος σπούδαζε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν μάλιστα συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον Βαγγέλη Γερμανό.

«Ήθελε να γίνει ντράμερ, αλλά το καλύτερο που ήθελε να γίνει ήταν συγγραφέας», έχει πει ο Βαγέλλης Γερμανός στην υπογράφουσα αποκαλύπτοντας πως «Είχε βρει και ψευδώνυμο! Παύλος Αστέρης!».

Ο Βαγγέλης Γερμανός έχει μοιραστεί και άλλα μια ιστορία από το χρονικό διάστημα που συγκατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ είχε και ένα παράξενο γούρι... «Ο καθένας στο δωμάτιο του είχε τη σόμπα του. Ο Παύλος
είχε μια σόμπα πετρελαίου που για κάποιο λόγο είχε διαρροή. Του έπεφτε το πάπλωμα στο πάτωμα, είχε και πετρέλαιο κάτω και είχε γίνει πετρελαιούχο. Ο Παύλος
επέμενε να μην κάνει μπάνιο ούτε να τα καθαρίζει γιατί το θεωρούσε γούρι! Δηλαδή, ότι αν τα καθάριζα μπορεί να αποτύγχανε στις εξετάσεις!».

Η καριέρα ως ηθοποιός

Η πρώτη επαφή του Σιδηρόπουλου με την υποκριτική είχε γίνει κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Κύτταρο, με τον ρόλο του να έχει αρκετά θεατρικά στοιχεία.

Το καλοκαίρι του 1977 μέσω του Τόλη Μαστρόκαλου, μπασίστα των Σπυριδούλα γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Θωμόπουλο. Ο Θωμόπουλος εντυπωσιάστηκε από τη σκέψη και τη φωτογένεια του Σιδηρόπουλου και τον πήρε στην ταινία «Ο Ασυμβίβαστος», όπου ερμηνεύει και τα τραγούδια του soundtrack. Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Θωμόπουλου με τίτλο «Αλδεβαράν», με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Στη μικρή οθόνη, ο Σιδηρόπουλος συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1 και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστορημα. Σε αυτή ο Σιδηρόπουλος έπαιζε το ρόλο ενός οπιομανούς γαλλοθρεμμένου αστού των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1990 από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ήταν μόλις 42 ετών...

Διαβάστε επίσης

Παύλος Σιδηρόπουλος: Η ιστορία του «Μπάμπη του Φλου» που σήμερα είναι μοναχός στο Άγιο Όρος