ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2024: Όταν ο μοντέρ του Λάνθιμου μόνταρε στο «Λούφα και Παραλλαγή»

Γιώργος Μαυροψαρίδης
O Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ο στρατιώτης - μοντέρ στο Λούφα και Παραλλαγή του Περράκη
YouTube

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Μοντάζ, Γιώργος Μαυροψαρίδης συμμετείχε στο Λούφα και Παραλλαγή του Νίκου Περράκη, παίζοντας τον μοντέρ. 

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τη δεύτερη υποψηφιότητα του στα Όσκαρ, στην κατηγορία Καλύτερο Μοντάζ για τη δουλειά του στο Poor Things. O μοντέρ, σταθερός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου για πάνω από δύο δεκαετίες, ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στα Όσκαρ το 2019 με την «Ευνοούμενη» του Έλληνα σκηνοθέτη.

Γεννημένος το 1954, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων παγκοσμίως και θεωρείται ένας από τους καλύτερους μοντέρ στον κόσμο.

Με αφορμή την δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ, θυμόμαστε τη συμμετοχή του στην θρυλική ταινία του Νίκου Περράκη «Λούφα και Παραλλαγή» που γυρίστηκε το 1984 και ο Μαυροψαρίδης υποδυόταν τον... μοντέρ!

Σίγουρα πολλοί από εσάς θυμάστε την στιγμή που ο αντισυνταγματάρχης Κατσάμπελας (Ανδρέας Φιλιππίδης) μπαίνει στο μικρό δωμάτιο που γίνεται το μοντάζ στις μονταζιέρες της ΥΕΝΕΔ και πιάνει τον στρατιώτη-μοντέρ να καπνίζει, όσο και αν εκείνος προσπαθεί να το κρύψει. Τότε ο Κατσάμπελας επιπλήττει τον μοντέρ καθώς στον χώρο υπάρχουν εύφλεκτα υλικά και του ρίχνει πέντε μέρες κράτηση.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


«Έλα μωρέ περνάει»

Σε μια άλλη σκηνή της ταινίας, τον βλέπουμε μαζί με τον στρατιώτη-οπερατέρ (Νίκο Καλογερόπουλο), στο δωματιάκι του μοντάζ να μοντάρουν την ερωτική ταινία που έχουν γυρίσει, ενώ ακούμε τη γνωστή ατάκα που ακουγόταν τότε στο μοντάζ, «έλα μωρέ, περνάει», λίγο πριν τους τσακώσει και πάλι ο Κατσάμπελας.

Θυμίζουμε ότι το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ και συγκεκριμένα: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, τη δεύτερη στα Όσκαρ για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Α' Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Μαρκ Ράφαλο, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, καθώς και Μουσικής, Κοστουμιών, Μακιγιάζ & Κομμώσεων, Φωτογραφίας και σκηνογραφίας.

Διαβάστε επίσης

Όσκαρ 2024: Τα πρώτα λόγια της Έμα Στόουν για τις 11 υποψηφιότητες του «Poor Things»

Όσκαρ 2024: Νόλαν vs Λάνθιμος - Tα φαβορί και όλοι οι άλλοι

Όσκαρ 2024 - Οι υποψηφιότητες: Θρίαμβος για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου