ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τύμβος Αμφίπολης: Πότε θα αποκαλύψει τα μυστικά του;

Τύμβος Αμφίπολης: Πότε θα αποκαλύψει τα μυστικά του;

Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου έχουν τραβήξει εδώ και μια εβδομάδα τα ευρήματα στον χώρο της Αμφίπολης.

Οι ανασκαφείς προχωρούν με «σταθερά βήματα» στο εντυπωσιακό μνημείο, τονίζοντας πως είναι πως «είναι μοναδικό στα Βαλκάνια».

Ήδη οι Βρετανοί ζητούν το καταγεγραμμένο υλικό και στέλνουν στη χώρα μας με οκταμελές συνεργείο του ΒΒC.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» είναι πια σαφές ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα που ενισχύεται από την παρουσία του μνημείου του Λέοντος της Αμφίπολης, ο οποίος συνδέεται με τον ταφικό περίβολο του τύμβου Καστά.

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη λόγω του μεγέθους του περιβόλου, που φθάνει τα 498 μέτρα και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. (μεταξύ 325 – 300 π.Χ.), εντυπωσίασε με τον όγκο και την αρχιτεκτονική του ευρήματος, ακόμη και τους ίδιους τους ανασκαφείς.

Όπως και τα δύο αγάλματα Σφιγγών, που βρέθηκαν ακέφαλα με κομμένα τα φτερά, στο υπέρθυρο της πύλης του τάφου και με ίχνη κόκκινου χρώματος στα πόδια.

Πότε ξεκίνησαν οι έρευνες;

Τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή είχε διενεργήσει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης κατά τη δεκαετία του ’60. Μετά τον θάνατό του, το 1985, συνέχισε η Χάιδω Κουκούλη, ενώ από το 2009 ανέλαβε η ΚΗ΄ Εφορεία. Η κ. Κ. Περιστέρη συνέχισε αρχικά την έρευνα στο ίδιο επίπεδο, ενώ το 2012 κατευθύνθηκε χαμηλότερα, εντοπίζοντας τον περίβολο. Οσο για το αρχικό ύψος της τούμπας, υπολογίζεται ότι έφτανε τα 30 μέτρα!

Κατά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί «με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία», συστήνοντας: «Υπομονή λίγες μέρες».

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη για Αμφίπολη: Έβαλαν μικροκάμερα μέσα στον τάφο – Τι είδαν

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη!

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο