ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Telegraph: Τα Γλυπτά θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κεμπαπτζίδικου

Telegraph: Τα Γλυπτά θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κεμπαπτζίδικου

Νέο προσβλητικό και προκλητικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph

Αυτή τη φορά, με ένα άκρως πικρόχολο άρθρο, ο αρθρογράφος Τζέρεμι Πάξμαν αναφέρει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αν δεν τα είχε πάρει ο Έλγιν, θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κεμπαπτζίδικου!

Απευθυνόμενος στην Αμάλ Αλαμουντίν, ο Πάξμαν, γράφει μάλιστα: "Μας ανήκουν κυρία Κλούνεϊ".

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι την εποχή που ο Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να τα επανατοποθετηθούν στο μνημείο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό των διεκδικήσεων προς όλα τα μουσεία.

"Τα σύγχρονα επιχειρήματα είναι στην ουσία πολιτικά: μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα απαιτεί την αποκατάσταση της ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας", αναφέρει.

Παράλληλα, με ένα απαράδεκτο σχόλιο, χαρακτηρίζει το Μουσείο της Ακρόπολης μοναδικό, επειδή σκοπό έχει "να επιδείξει όχι τι έχει στην κατοχή του, αλλά τι δεν έχει".

"Το Μουσείο που χτίστηκε με χρήματα που η χώρα δεν έχει, ωστόσο, αύριο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για όλους - όπως άλλωστε και όλα τα μουσεία κι οι αρχαιολογικοί χώροι - λόγω της εθνικής εορτής", σημειώνει και λέει πως "αυτό το μήνα, οι ελληνικές αρχές ξενάγησαν την κ. Κλούνεϊ στο υπέροχο νέο μουσείο, για το οποίο η χώρα έχει ξοδέψει εκατομμύρια τα οποία δεν έχει".

"Μας λένε ότι ο Παρθενώνας αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα χτίστηκε ως ναός της Αθηνάς και όλοι μας ξεχνάμε ότι η εν λόγω κατασκευή ήταν εφικτή μόνο εξαιτίας του πλούτου της αρχαίας αθηναϊκής αυτοκρατορίας", συμπληρώνει.

"Το σύγχρονο επιχείρημα είναι πραγματικά πολιτικό – ο φτωχός μεσογειακός πολιτισμός απαιτεί αποκατάσταση από την ιμπεριαλιστική δύναμη. Η Ελλάδα απέχει από την κόσμο της αρχαίας Αθήνας, της πατρίδας του Σωκράτη, του Πλάτωνα και τους ιδρυτών της σύγχρονης σκέψης", γράφει η Telegraph.

Διαβάστε επίσης:

Observer: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Προκαλούν οι Βρετανοί: «Σας επιστρέφουμε τα Γλυπτά αν αποπληρώσετε τα δάνεια»

Ρoή Ειδήσεων