ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη – Ντόροθι Κινγκ: Δεν είναι η Ολυμπιάδα στον τάφο

Αμφίπολη – Ντόροθι Κινγκ:  Δεν είναι η Ολυμπιάδα στον τάφο

Η γνωστή Βρετανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ δεν θα μπορούσε να μην εκφράσει τη δική της εκτίμηση μετά και τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τους πέντε νεκρούς του τάφου της Αμφίπολης.

Η αρχαιολόγος στο προσωπικό της μπλογκ της παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τους ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης.

«Οι σοροί όλων όσοι είχαν ταφεί ανακαλύφθηκε πού ανήκουν: Σε μια γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο», σημειώνει, ξεκινώντας το άρθρο της και αμέσως αποκλείει από τη λίστα των υποψηφίων... την Ολυμπιάδα.

Δεν βρίσκεται η Ολυμπιάδα στον τάφο

Η Ντόροθι Κινγκ εκφράζει την πεποίθηση της ότι ο γυναικείος σκελετός που βρέθηκε δεν ανήκει στην Ολυμπιάδα,τη μητέρα του Μ. Αλέξανδρου σημειώνοντας τα εξής: «Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από την οποία είχαν ταφεί οι υπόλοιποι, φαίνεται να ήταν άνω των 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά... δεν οδηγούν σε αυτή».

Ενώ παραθέτει και ακόμα ένα στοιχείο, που σύμφωνα με την ίδια δεν οδηγεί στην Ολυμπιάδα. Επικαλούμενη το άρθρο του Έντσον «Ο τάφος της Ολυμπιάδας», οι επιγραφές δείχνουν ότι η Ολυμπιάδα θάφτηκε στην Πύδνα. Έτσι, η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από τη μάχη της Πύδνας.

Όσον αφορά τους σκελετούς των δύο ανδρών που ανακαλύφθηκαν, η Ντόροθι Κινγκ αναφέρει ότι και οι δυο τους ήταν ηλικίας από 30 έως 40 ετών, ενώ ο σκελετός που ανήκει στο νεότερο από τους δύο φέρει σημάδια από χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα. «Πιθανότατα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι», γράφει και προσθέτωντας, «Ο μεγαλύτερος από τους δύο άνδρες έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι δυο τους "έχουν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και βλάβες σε διάφορα σημεία του σκελετού τους". Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με θέματα γενετικής».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποκλείει κάποιος από τους σκελετούς να ανήκει στον Ηφαιστίωνα. «Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, «υπάρχουν οστά ζώων (περίπου 550, από τα οποία ανθρώπινα δεν είναι τα 157;), συμπεριλαμβανομένων αλόγων, κάτι το οποίο στηρίζει περαιτέρω τη θεωρία της μακεδονικής βασιλικής ταφής (για εμένα είναι βασικό στοιχείο)».

Οι σκελετοί είναι αποσπασματικοί, γι' αυτό και δεν είχε αναγνωριστεί ότι ήταν περισσότεροι οι νεκροί, αλλά αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο: Τα οικογενειακά μαυσωλεία δεν ήταν ο κανόνας εκείνη την εποχή.

Διαβαστέ εδώ τις τελευταίες εξελίξεις για την Αμφίπολη

Σχετικές ειδήσεις