ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τεχνολογία της NASA μπορεί να κάνει καλύτερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τεχνολογία της NASA μπορεί να κάνει καλύτερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα κατά την διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η πολύωρη αναμονή.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που συνεχώς βελτιώνεται αλλά όχι με τόσο θεαματικό τρόπο που θα μπορούσε να πείσει ακόμη και τους πιο αμετανόητους οδηγούς/ καταναλωτές.

Και ενώ οι κατασκευαστές λανσάρουν συνεχώς καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με όλο και μεγαλύτερη αυτονομία, το ζήτημα της φόρτισης εξακολουθεί να υπάρχει αφού οι μεγαλύτερες μπαταρίες απαιτούν πολλές ώρες φόρτισης.

Φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα σούπερ ταχυφόρτισης σε συνεχές ρεύμα (DC). Ωστόσο, αυτή η λύση δεν ενδείκνυται καθώς και κοστίζει πολύ και υπάρχει σε λίγα σημεία και επηρεάζει τη μακροζωία της μπαταρίας.

Πως θα μπορούσε να μειωθεί ο χρόνος φόρτισης ακόμη και σε οικιακό εναλλασσόμενο ρεύμα (AC); Μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έρχεται από τη NASA θα μπορούσε να δώσει την απάντηση. Πρόκειται για μία από τις πολλές τεχνολογίες που έχουν εξελιχθεί για αποστολές στο διάστημα, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη… γη.

Μία από αυτές αφορά μία νέα τεχνική ελέγχου της θερμοκρασίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα με μεγαλύτερο αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίας και υψηλότερα επίπεδα ισχύος φόρτισης.

Βέβαια, πολλά ακούμε και συνήθως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Για να δούμε, τι θα δούμε και αν τα δούμε… Ειδικότερα σε μία εποχή που δεν έχει βρεθεί ακόμη smartphone που με βαριά χρήση να μένει ενεργό πάνω από μια ημέρα…