Τεχνητή νοημοσύνη: Γυαλιά «διαβάζουν το μυαλό» των ανθρώπων δίνοντας τους υπερδυνάμεις
Τα γυαλιά με ΑΙ θα μπορούν να εντοπίζουν εάν κάποιος λέει ψέματα
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γυαλιά «διαβάζουν το μυαλό» και δίνουν «υπερδυνάμεις»

Γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύουν το ψέμα και θα δώσουν στους ανθρώπους «υπερδυνάμεις», σύμφωνα με ειδικό.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο οικείες στους ανθρώπους. Μελλοντικά εκτιμάται ότι οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα δώσουν στους ανθρώπους «υπερδυνάμεις», με τις οποίες θα μπορούν να «διαβάζουν» τους γύρω τους.

Ο Devin Liddell, Μελλοντολόγος στο Teague, υποστηρίζει ότι σε λίγα χρόνια από τώρα θα μπορούμε να ανιχνεύουμε πότε κάποιος λέει ψέματα καθώς και τα συναισθήματά του με ειδικά γυαλιά.

Πώς θα λειτουργούν τα «έξυπνα» γυαλιά

Μιλώντας στη Daily Mail, ο Liddell είπε ότι τα συστήματα όρασης που είναι ενσωματωμένα στα γυαλιά θα δείχνουν πλέον τα συναισθήματα ενός ατόμου, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα ανθρώπινα μάτια, απλώς κοιτώντας κάποιον.

Μάλιστα, με τα γυαλιά αυτά, ο χρήστης τους θα λαμβάνει ειδοποίηση για το πότε κάποιος ψεύδεται.

Όπως ανέφερε ο Liddell, καθώς η επαυξημένη πραγματικότητα «συγχωνεύεται» με την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν αισθητηριακές υπερδυνάμεις που θα «μεταμορφώσουν το κοινωνικό τοπίο».

Τη διαδικασία αυτή την περιέγραψε ως «πίσω κανάλι» (backchannel). Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει συζητήσεις που δεν δημοσιοποιούνται και όσοι τις γνωρίζουν έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου σε μια διαπραγμάτευση.

Ο μελλοντολόγος εκτιμά πως αυτό είναι εφικτό να συμβεί τα επόμενα χρόνια. «Οι χρήστες θα μπορούν να διακρίνουν κάθε είδους φυσιολογικά και ψυχολογικά δεδομένα για άλλους ανθρώπους», τόνισε. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα δίνει στους ανθρώπους συνεχώς πληροφορίες για τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν και πιθανότατα να αλλάξει και τις σχέσεις.

Ο Liddell υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τους ανθρώπους, καθώς έτσι θα γνωρίζουν περισσότερα για το άτομο που έχουν απέναντί τους και θα κινούνται αναλόγως. «Είναι ο άλλος νευρικός ή ήρεμος, ενδιαφέρεται ή ενοχλείται; Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι ψεύτης; Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι έλκονται από τον χρήστη;», όλα αυτά θα αναγνωρίζονται ανέφερε ο Liddell.

Μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία που αυξάνει ραγδαία τα έσοδά της

Η παγκόσμια αγορά επαυξημένης πραγματικότητας προβλέπεται να φτάσει τα 597,54 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την Grand View Research, με το Vision Pro της Apple να κυκλοφορεί στις αρχές του 2024.

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ήδη πολλά υποσχόμενη, «διαβάζοντας» τα συναισθήματα των ανθρώπων, με εταιρείες, όπως η Zoom, να εισάγουν την «ανάλυση συναισθήματος» σε δοκιμαστικά προϊόντα, όπου οι μηχανές διαβάζουν τι αισθάνονται οι άνθρωποι και τι λένε με βάση τις εκφράσεις τους.

Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή έχει και τους επικριτές της, καθιστώντας τη αρκετά αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα, η Microsoft απέσυρε μια λειτουργία «ανάγνωσης συναισθημάτων» από το λογισμικό της Azure Face λόγω «έλλειψης επιστημονικής συναίνεσης» και «ανησυχιών περί απορρήτου».

Από την άλλη πλευρά, ο Μελλοντολόγος πιστεύει ότι αυτές οι «υπερδυνάμεις» θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να εντοπίζουν τα πάντα, από κρυφές ασθένειες έως ψυχικά προβλήματα, και ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως.

Στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τέτοιες «υπερδυνάμεις» θα δώσουν πλεονέκτημα στη μία πλευρά. «Οι άνθρωποι που αναζητούν πλεονεκτήματα, θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπερδυνάμεις “backchannel” σε όλους τους τομείς, από περίπλοκες πολιτικές διαπραγματεύσεις έως συνηθισμένα πρώτα ραντεβού», είπε ο Liddell.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργήσει και μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε αυτούς που θα έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία και εκείνους που δεν έχουν. Ο Liddell, όμως, θεωρεί ότι κάποια στιγμή όλοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις «υπερδυνάμεις» αυτές, έστω σε κάποιο επίπεδο.

Πώς θα επηρεαστούν οι ανθρώπινες σχέσεις

Η χρήση τέτοιων εργαλείων είναι αμφιλεγόμενη εδώ και καιρό, ειδικά μετά από μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, όπου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ένα «νευρωνικό δίκτυο» θα μπορούσε να αναγνωρίσει εγκληματίες από μια εικόνα των προσώπων τους με ακρίβεια 89,5%. Πόσο αξιόπιστο είναι όμως, το κριτήριο της τεχνητής νοημοσύνης για το ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος;

Ο Liddell είπε ότι στο μέλλον, οι άνθρωποι σε ένα ραντεβού δεν θα μπορούν απλά να διακρίνουν συναισθήματα, αλλά να εξακριβώνουν την οικονομική κατάσταση του άλλου, ακόμα και τη γονιμότητά τους. Οι χρήστες θα μπορούν να διακρίνουν, απλώς κοιτώντας τον άλλο, αν λέει αλήθεια ή διεγείρεται σεξουαλικά.

«Φανταστείτε στο μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη να μπορείτε να αξιολογήσετε τον σύντροφό σας», ανέφερε ο Liddell και συμπλήρωσε πως η πιο λεπτομερής εικόνα κάποιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο επιτυχημένο ραντεβού ή σχέση, καθώς έτσι μπορεί να καταλάβουν καλύτερα δύο άνθρωποι αν ταιριάζουν, αν πάει καλά το ραντεβού, αν τελικά αξίζει για αυτούς το άτομο που έχουν απέναντί τους.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την ανθρώπινη διαίσθηση «παλιομοδίτικη». Όπως επισημαίνει, όμως, «η δύναμη της τεχνολογίας θα οδηγήσει σε απαγορεύσεις». «Θα γίνουν προσπάθειες να απαγορευθεί η χρήση της λόγω σοβαρών περιπτώσεων κατάχρησης. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, οι τελωνειακοί να απαγορεύουν την είσοδο σε ταξιδιώτες με ψυχικές ασθένειες», προσέθεσε.

Ανέφερε, όμως, ότι «αυτές οι προσπάθειες αντίστασης θα είναι μάταιες καθώς τα συστήματα γίνονται όλο και πιο μικρά και φθηνά, βρίσκοντας τελικά τον δρόμο τους στο σώμα μας μέσω εμφυτευμάτων αμφιβληστροειδούς και ακουστικού πόρου».

Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την τεχνολογία «backchannel» θα αποτελέσει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και επιρροής, σύμφωνα με τον Μελλοντολόγο.

Διαβάστε επίσης

Elon Musk: «Έφτιαξε» τη μελλοντική σύζυγό - ρομπότ και της δίνει ένα φιλί

Τεχνητή νοημοσύνη: Τι θα φέρει έως το 2030 - Τα σενάρια για αφανισμό του ανθρώπινου είδους

Τεχνητή νοημοσύνη: Το Chat GPT-4 ξεγέλασε άνθρωπο για να έχει πρόσβαση σε ένα σάιτ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ