ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί να χακάρει οποιονδήποτε λογαριασμό στο Facebook

Μπορεί να χακάρει οποιονδήποτε λογαριασμό στο Facebook

Σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, ο Nir Goldshlager έχει "χακάρει" το Facebook πάνω από 100 φορές.

Ο 27χρονος ερευνητής έχει βρει κάθε είδους τρόπο για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του Facebook. Έχει, μάλιστα, βάλει ως τίτλο σ' ένα πρόσφατο blog post του: "Πώς χάκαρα οποιονδήποτε λογαριασμό στο Facebook... Πάλι".

Αλλά, η αλήθεια είναι ότι στο Facebook δεν είναι αναστατωμένοι με την ύπαρξη του Goldshlager και επειδή εκθέτει με αυτόν τον τρόπο τα λάθη τους. Αντίθετα, τον πληρώνουν κιόλας γι' αυτά...

Δύο χρόνια νωρίτερα, το Facebook είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ανταμοιβής για ανακάλυψη bugs, το οποίο πληρώνει ανεξάρτητους ερευνητές για να αναφέρουν κενά ασφαλείας στο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδέα είναι να ενθαρρύνουν τα "καλά παιδιά" (τους λεγόμενους και ως "white hat" hackers) να εντοπίσουν και να αναφέρουν bugs, ώστε το Facebook να τα διορθώσει πριν τα "κακά παιδιά" (οι επονομαζόμενοι και ως "black hat" hackers) τα εκμεταλλευτούν για κακόβουλους σκοπούς, όπως η κλοπή ταυτότητας.

Από το 2011, κανείς δεν έχει αναφέρει στο Facebook περισσότερα σφάλματα από τον Goldshlager. Έχει περάσει αμέτρητες ώρες στους "εικονικούς" διαδρόμους του Facebook, να ελέγχει κάθε τι προκειμένου να βρει μία "ξεκλείδωτη πόρτα". Ο ίδιος λέει ότι τα καταφέρνει τόσο καλά, καθώς έχει τη μοναδική ικανότητα να "σκέφτεται διαφορετικά από τους προγραμματιστές λογισμικού". "Ξέρω τι ακριβώς οι προγραμματιστές έχουν ξεχάσει να ελέγξουν" αναφέρει σε συνέντευξή του στη Huffington Post. "Έτσι, δουλεύει το μυαλό μου όλη την ώρα".

Το Facebook είναι μία από τις λίγες εταιρείες τεχνολογίας μαζί με την Google και την Paypal που πληρώνουν minimum 500 δολάρια για πολύτιμες πληροφορίες, εφόσον ο hacker είναι ο πρώτος που αναφέρει ένα σφάλμα και συμφωνήσει μετά να μην το αποκαλύψει, μέχρι η εταιρεία να το διορθώσει. Ο Goldshlager συμμετέχει, επίσης, σε αντίστοιχα προγράμματα που έχουν η Google και το Paypal, αλλά έχει επικεντρωθεί σχετικά με το πρόγραμμα του Facebook, επειδή η εταιρεία... πληρώνει περισσότερο.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί να αναφέρει πόσα χρήματα κερδίζει από το Facebook, ούτε το Facebook έχει προβεί σε σχετικές αποκαλύψεις, γνωρίζουμε όμως ότι το Facebook πλήρωσε σε ένα απλό "bug bounty" πάνω από 3.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μία άκρως επικερδή δραστηριότητα για τον Goldshlager, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι νέο "παιχνίδι" του το τελευταίο διάστημα είναι το Instagram (το οποίο πρόσφατα έχει εξαγοραστεί" από το Facebook) στο οποίο και σε αυτό απολαμβάνει να ανακαλύπτει bugs και να ενημερώνει γι' αυτά το δημοφιλές site.