ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί να προτιμήσετε μία σύνδεση μέσω οπτικών ινών

Γιατί να προτιμήσετε μία σύνδεση μέσω οπτικών ινών

Όταν συνδέεσαι στο Διαδίκτυο το πρώτο ζητούμενο είναι, φυσικά, η ταχύτητα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, τόσο και το καλύτερο. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, σημασία έχει και η ποιότητα της σύνδεσης. Γιατί δεν φθάνει η ονομαστική ταχύτητα να είναι 100 ή 200 Mbps. Πρέπει και η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης να είναι αντίστοιχη με τα 100 ή τα 200 Mbps για τα οποία πληρώνεις το σχετικό μηνιαίο πάγιο.

Πρακτικά, η τεχνολογία εκείνη που μπορεί να προσφέρει την ποιότητα στη σύνδεση που η πραγματική ταχύτητα θα είναι η ίδια με την ονομαστική είναι οι οπτικές ίνες και δη οι συνδέσεις οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι σου ή την επιχείρηση σου. Τέτοιου είδους συνδέσεις είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα από το 2017 με πρώτη πόλη να είναι η Καλαμάτα με τη Wind Ελλάς να είναι ο πάροχος που προσέφερε στην πόλη της Πελοποννήσου τη δυνατότητα να έχουν οι κάτοικοί της μία σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) μέσω του δικτύου Wind Fiber. Και εδώ και λίγες ημέρες αντίστοιχες δυνατότητες έχουν και οι κάτοικοι της Λάρισας, η οποία είναι η δεύτερη πόλη εκτός Αττικής όπου λειτουργεί το δίκτυο Wind Fiber, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται και εντός του 2019 πρόκειται να καλύπτει περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Ηράκλειο Κρήτης.

Γιατί, όμως, έχει τόση σημασία η σύνδεση μέσω οπτικής ίνας; Γενικότερα, είναι προφανές ότι οι νέες συνδέσεις που προσφέρουν ταχύτητες 100 και 20 Mbps μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι παραπάνω από αισθητά πιο γρήγορες σε σχέση με τις συνδέσεις ADSL2+ και VDSL. Όμως, η ταχύτητα, και δη η ονομαστική, δεν είναι πάντα αρκετή για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.

Το επιπλέον χαρακτηριστικό που κάνει τη σύνδεση με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι πραγματικά ξεχωριστή είναι η σταθερότητα που προσφέρει. Η τεχνολογία οπτικών ινών, δεν επηρεάζεται από την απόσταση του σπιτιού από το αστικό κέντρο, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα τεχνολογίες ADSL2+ και VDSL.

Επίσης, λόγω του μικρότερου μήκους του χάλκινου καλωδίου ή ακόμα και την ολική απουσία του, επηρεάζεται πολύ λιγότερο από παράγοντες όπως η ποιότητα του καλωδίου, οι καιρικές συνθήκες και οι παρεμβολές. Όπερ σημαίνει ότι η ταχύτητα είναι σταθερά στα επίπεδα των 100 ή 200 Mbps, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, με ελάχιστες διακυμάνσεις οι οποίες δεν εξαρτώνται από τον πάροχο (π.χ. απόσταση από την υπαίθρια καμπίνα, παρεμβολές από γειτονικά WiFi, ποιότητα εσωτερικών υποδομών καλωδίωσης του κτιρίου κ.ά.).

Οι συνδέσεις FTTH προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες και εφαρμογές τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις, καθώς οι υψηλές ταχύτητες αλλά και η σταθερή ποιότητα δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς video streaming σε ανάλυση 4Κ χωρίς «κολλήματα», μπορεί να «ανεβάζει» φωτογραφίες και video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ελάχιστο χρόνο, αλλά και να έχει πρόσβαση σε πιο «προχωρημένο» περιεχόμενο όπως είναι αυτό που σχετίζεται με εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – VR).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποδομές νέας γενιάς που δημιουργεί η Wind Ελλάς στις περιοχές κάλυψης του πλάνου της θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της εταιρείες για την ανάπτυξη κινητών και ενσύρματων δικτύων επόμενης γενιάς ύψους 500 εκατ. ευρώ.