TRAVEL

Σε αυτές τις πέντε χώρες της Αφρικής αξίζει να ταξιδέψουμε

Σε αυτές τις πέντε χώρες της Αφρικής αξίζει να ταξιδέψουμε

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «Μαύρη Ήπειρος», η Αφρική, χαρακτηρίζεται πάντοτε από μια αίσθηση του εξωτικού και αποτελεί για τους επισκέπτες της έναν περιπετειώδη προορισμό που τους προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουν εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς από εκείνους που έχουν συνηθίσει.

Το μεγαλείο της Αφρικής είναι, βέβαια, η φύση της η οποία σε συγκλονίζει όταν βρίσκεσαι στην «καρδιά» της. Οι άνθρωποι στην Αφρική διατηρούν τον πολιτισμό τους, τις πόλεις και τα χωριά τους σε διακριτική απόσταση από τις «άγριες περιοχές». Σαβάνα, τεράστιες λίμνες, έρημος, πανάρχαια δέντρα, ποτάμια, ζώα και πουλιά, τα οποία ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει μόνο σε φωτογραφίες, δημιουργούν έναν μοναδικό «πλούτο», που μας καλεί να τον εξερευνήσουμε.

Εμείς προτείνουμε πέντε χώρες της Αφρικής που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά και τις οποίες αξίζει να επισκεφθεί ένας σύγχρονος ταξιδιώτης.

1. Κένυα: Το διαμάντι της Αφρικής

Πολλοί ταυτίζουμε την Αφρική με την Κένυα, μια από τις πιο γνωστές χώρες της ηπείρου. Βρίσκεται στα ανατολικά και βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, με τη Μομπάσα να είναι το μεγαλύτερό της λιμάνι. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ναϊρόμπι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο κέντρο περίπου της χώρας. Στην Κένυα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 εθνικά πάρκα και όσοι την επισκέπτονται, επιδίδονται σε μία κυρίως δραστηριότητα: Το σαφάρι. Το σαφάρι είναι μεν κοινό για όλους, στην Κένυα όμως προσφέρεται σε δεκάδες παραλλαγές που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές προτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να επισκεφτούμε την Κένυα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, δηλαδή την ξηρή εποχή. Διότι οι συγκεκριμένοι μήνες δεν είναι τόσο τουριστικοί, όσο εκείνοι του Ιουλίου και του Αυγούστου. Λιοντάρια, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, η φυλή των Μασάι, το δέντρο Μπαομπάμπ, η λίμνη Βικτώρια και το όρος Κένυα, είναι μερικά μόνο από όλα όσα μπορούμε να δούμε ενώ βρισκόμαστε στην Κένυα και δημιουργούμε εμπειρίες ζωής.

2. Τανζανία: Η «έκπληξη» της Μαύρης Ηπείρου

Αν η Κένυα είναι η πιο γνωστή αφρικανική χώρα, ο νότιος γείτονάς της, η τεράστια Τανζανία, είναι η μεγάλη έκπληξη για τους ταξιδιώτες. Διαθέτει αχανείς εκτάσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί εθνικά πάρκα και στις οποίες οι επισκέπτες βλέπουν την άγρια ζωή και την άγρια φύση σε όλο τους το μεγαλείο. Διαθέτει επίσης τεράστιες λίμνες, όπως τη Βικτώρια και την Ταγκανίκα, το όρος Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής και δημοφιλέστατο προορισμό για ορειβάτες. Διαθέτει όμως και εξωτικές παραλίες με ολόλευκη άμμο, φοινικόδεντρα και τιρκουάζ νερά, που συνθέτουν τοπία μοναδικής ομορφιάς. Ξεχωριστό «κεφάλαιο» στην Τανζανία είναι η Ζανζιβάρη, ένα από τα νησιά της στον Ινδικό ωκεανό. Εκεί βρίσκεται η περίφημη Stone Town, η παλιά πόλη του νησιού, αλλά και μερικές από τις πιο όμορφες, «παρθένες» παραλίες της Αφρικής.

3. Μαρόκο: Άρωμα ερήμου, Αραβίας και Ευρώπης

Όσο αντικρουόμενα κι αν είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το Μαρόκο, τόσο ταιριαστό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει και έχει αναδείξει την αφρικανική αυτή χώρα σε κορυφαίο προορισμό. Η έρημος, οι οάσεις που κρύβει, οι αρχαίες πόλεις, ο Ατλαντικός ωκεανός, ο κοσμοπολίτικος αέρας της Καζαμπλάνκα, της Ταγγέρης, του Μαρακές, όπως και η αραβική σφραγίδα σε όλα τα οικιστικά τοπία της χώρας, την κάνουν μοναδική. Μια περιοχή την οποία έχει εξυμνήσει ακόμα και ο αμερικανικός κινηματογράφος, όπως και όλα τα ταξιδιωτικά περιοδικά του κόσμου, κι όμως διατηρεί σε ακέραιο βαθμό την αυθεντικότητά της και μοιάζει να αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου.

4. Μαδαγασκάρη: Η «όγδοη» ήπειρος

Ένα από τα πιο «παρθένα» μέρη του κόσμου, η Μαδαγασκάρη -βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αφρικής, στον Ινδικό ωκεανό- παραμένει έως σήμερα το έκτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Λόγω του ότι είναι «αποκομμένη» από τις υπόλοιπες «στεριές» του πλανήτη, αποτέλεσε καταφύγιο χιλιάδων πουλιών, ζώων και φυτών και η βιοποικιλότητά της είναι τέτοια που πολλοί οικολόγοι την χαρακτηρίζουν «όγδοη» ήπειρο. Με ταραχώδη πολιτικο-οικονομική ιστορία, δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και ο τουρισμός της δεν συγκεντρώνεται παρά σε πολύ λίγα σημεία του νησιού -ένα από αυτά είναι και η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο. Εξωτικές παραλίες και ζούγκλες συναντάμε σε όλη την έκταση της Μαδαγασκάρης, ενώ αξίζει να θυμηθούμε πως η δημοφιλία της νησιωτικής αυτής χώρας εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων!

5. Σενεγάλη: Οι «μελανές» σελίδες της αποικιοκρατίας και των σκλάβων

Η Σενεγάλη είναι μια από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που αποτέλεσαν ευρωπαϊκές αποικίες επί αιώνες, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν κάθε άλλο παρά πολιτισμένα στοιχεία προς τους Αφρικανούς. Επειδή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας «λιμάνι» για το δουλεμπόριο, η Σενεγάλη αποτέλεσε μήλον της Έριδος για τις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες από τον 15ο αιώνα και μετά και τελικά, κατέληξε γαλλική αποικία έως την ανεξαρτησία της, το 1960. Από εκείνη την άσχημη περίοδο, η χώρα σήμερα έχει κρατήσει τα αποκιακού στυλ κτήρια και το προσωνύμιο «Παρίσι της Αφρικής» για την πρωτεύουσά της, το Ντακάρ. Η ροζ λίμνη Ρετμπά, οι αμμόλοφοι, οι υπαίθριες αγορές, το νησί Γκορέ, η παλιά πρωτεύουσα Σεν Λουί, το μουσείο που διηγείται την ιστορία των Αφρικανών σκλάβων και το τεράστιο τζαμί του Ντακάρ, είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Σενεγάλης που ξεχωρίζουν.