TRAVEL

Βενετία: Tα πανέμορφα αξιοθέατα της «βασίλισσας» του Ιταλικού Βορρά (pics)

Βενετία: Tα πανέμορφα αξιοθέατα της «βασίλισσας» του Ιταλικού Βορρά (pics)

Η γειτονική Ιταλία είναι μία χώρα πολύπλευρη που περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς, ανεξάρτητα από το είδος των διακοπών που αναζητά ο κάθε ταξιδιώτης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως «βασίλισσα» του βορρά, δηλαδή η Βενετία, παραμένει η περιοχή που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες, αποτελώντας εδώ και χρόνια έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στον ξεχωριστό τρόπο που είναι χτισμένη, συνδέοντας 118 μικρά νησάκια μεταξύ τους, αλλά και στον «πλούσιο» πολιτισμό που μας αποκαλύπτεται μέσα από ένα αρχιτεκτονικό «πάντρεμα» ενετικού και γοτθικού ρυθμού, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το ύφος της πόλης στο πέρασμα του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η Βενετία βρίσκεται κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Πάδου και του Πιάβε και όσοι είχαν την τύχη να την επισκεφθούν, γνωρίζουν πως ένα ταξίδι στη Βενετία, ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν! Με τα αυτοκίνητα να απαγορεύονται στο κέντρο της πόλης, το περπάτημα και οι παραδοσιακές γόνδολες που πλέουν στα αναρίθμητα κανάλια της, είναι τα μοναδικά μέσα μεταφοράς με τα οποία μπορούμε να περιηγηθούμε στα γραφικά μονοπάτια της. Σε κάθε περίπτωση, εάν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να σας πείσουν να προσθέσετε τη Βενετία στη λίστα με τα μελλοντικά ταξίδια σας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους για τους οποίους της αξίζει οπωσδήποτε μία θέση!

Το «σαλόνι» της Ευρώπης και ο καθεδρικός

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάρκου ή η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το «σήμα κατατεθέν» της πόλης και φιλοξενείται στην ομώνυμη πλατεία, η οποία εξαιτίας της ιδιαίτερης ομορφιάς της, έχει καθιερωθεί και ως το «σαλόνι» της Ευρώπης. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 830μ.Χ. με σκοπό να τοποθετηθούν εκεί τα λείψανα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή που είχαν μεταφερθεί έναν χρόνο πριν από την Αλεξάνδρεια. Παρότι το αρχικό σχέδιο του ναού ήταν βασιλικού ρυθμού, οι βυζαντινές και οι γοτθικές τροποποιήσεις που ακολούθησαν, του έδωσαν το χαρακτηριστικό σταυρωτό σχήμα με τους πέντε τρούλους που έχει σήμερα. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά 8000τμ., μαρμάρινους κίονες, περίφημα αγάλματα των αποστόλων και πολυάριθμα ψηφιδωτά.

Το επιβλητικό Παλάτι των Δόγηδων

Μπροστά ακριβώς από τον καθεδρικό, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βενετίας, είναι το Παλάτι των Δόγηδων, ένα «κόσμημα» γοτθικής αρχιτεκτονικής από τον Φιλίππο Καλεντάριο, που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα και το οποίο χτίστηκε πάνε σε ένα ήδη υπάρχουν κτήριο του 9ου. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως κατοικία των υψηλόβαθμων Βενετών, ενώ από το 1923 και έπειτα λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί βρίσκεται και η μοναδική κλειστή γέφυρα που υπάρχει σε όλη τη Βενετία, η διάσημη «Γέφυρα των Στεναγμών», η οποία φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Antonio Kontino και ήταν εκείνη που τον 17ο αιώνα οδηγούσε τους καταδίκους από τα δωμάτια των ανακρίσεων του παλατιού στην παλιά φυλακή.

Ca’ Rezzonico για τους λάτρεις της τέχνης

Για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, το παλάτι Ca’ Rezzonico στην περιοχή Doroduro πλησίον του Grand Canal είναι μία απαραίτητη στάση, αφού από το 1936 εκεί φιλοξενείται ένα μουσείο αφιερωμένο στη βενετσιάνικη τέχνη του 18ου αιώνα. Το κτήριο αποτελεί έμπνευση του Baldassare Longhena, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τον ρυθμό του μπαρόκ, διαθέτει τρεις ορόφους και θεωρείται ένα χαρακτηριστικό δείγμα των οικισμάτων της τότε εποχής, δίνοντας στον επισκέπτη μία μικρή «γεύση» από τον τρόπο ζωής των αριστοκρατών των προηγούμενων αιώνων. Εκτός από τις ευρύχωρες, πολυτελείς αίθουσες χορού και υποδοχής, το Ca’ Rezzonico ξεχωρίζει για την περίτεχνη διακόσμηση που διαθέτει, ενώ περιλαμβάνει μία «πλούσια» συλλογή από ανεκτίμιτα αναγεννησιακά έργα των Tiepolo,Maffei, Canaletto, Tintoretto και Longhi.

Μία σύντομη απόδραση στο Murano

Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για όσους επισκέπτονται τη Βενετία είναι και το γειτονικό νησάκι Murano που βρίσκεται σε μία απόσταση μόλις 20 λεπτών με το βαπορέτο (το θαλάσσιο λεωφορείο) και το οποίο φημίζεται για τη μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κρυστάλλων και έργων τέχνης από γυαλί. Η ιστορία του ξεκινάει τον 13ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1291, όταν η Βενετική Δημοκρατία ανάγκασε τους υαλουργούς να μεταφέρουν τα εργαστήριά τους στο Murano, για την αποφυγή κάποιας πιθανής πυρκαγιάς στο κέντρο της Βενετίας. Πρόκειται για ένα γραφικό μέρος που θυμίζει αρκετά τη Βενετία, όμως «κρύβει» τις δικές του ξεχωριστές ομορφιές, όπως είναι η πολύχρωμη πλωτή αγορά, ο φάρος, τα γραφικά σοκάκια και οι μεγάλες εγκαταστάσεις από γυαλί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πλέοντας στα νερά του Canal Grande

Από τη λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το διάσημο canalazzο, δηλαδή το Μεγάλο Κανάλι, η κεντρική υδάτινη αρτηρία της Βενετίας που εξυπηρετεί στις μετακινήσεις και εκτείνεται από τη «λεκάνη» του Αγίου Μάρκου, σχηματίζοντας ένα «S» 4 χιλιομέτρων, το οποίο καταλήγει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Santa Lucia. Για να μπορέσει κάποιος να ανακαλύψει τις ομορφιές του και να θαυμάσει τα αρχιτεκτονικά «κοσμήματα» που υπάρχουν στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά, είναι απαραίτητο να ενοικιάσει μία γόνδολα ή να χρησιμοποιήσει το βαπορέτο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η βόλτα... εν πλω, θα του μείνει αξέχαστη!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.