TRAVEL

Πέντε γραφικές πόλεις σε νησιά της Μεσογείου που θέλουμε να δούμε από κοντά

Νησιά

Η Μεσόγειος δεν είναι δημοφιλής μόνο για τις υπέροχες παραλίες της, αλλά και για το γεγονός πως αναπτύχθηκαν στις ακτές της μερικοί από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας.

Σήμερα διαθέτει πολλές γραφικές πόλεις που διατηρούν στη σύγχρονη ζωή τους κομμάτια από την πλούσια ιστορία τους, συνθέτοντας ένα μοναδικό συνδυασμό που προσελκύει επισκέπτες από όλη τη Γη. Ειδικά στα νησιά της Μεσογείου υπάρχουν περιοχές που εκπέμπουν αυθεντικότητα και ξεχωρίζουν από κάθε άλλη περιοχή – από αυτές, ξεχωρίσαμε πέντε πόλεις που θα θέλαμε να δούμε από κοντά, το συντομότερο!

  1. Βαλέτα, η πόλη των ιπποτών

Η πρωτεύουσα της Μάλτας, που ονομάζεται Βαλέτα, βρίσκεται στα κεντροανατολικά του νησιού και είναι γνωστή ως η πόλη των ιπποτών, καθώς κάποια τμήματά της χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ. Μπαρόκ κτήρια, που συνδυάζουν στοιχεία Αναγεννησιακού ρυθμού, Νεοκλασσικού και Σύγχρονης αρχιτεκτονικής αποτελούν αυτή την πόλη, που ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980. Η οικία Ρόκα Πίκολα, το Φρούριο Αγίου Αγγέλου και η παραλία της πόλης, μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως, απλώς και μόνο προχωρώντας στους δρόμους της, έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τον πολιτιστικό της πλούτο.

  1. Παλέρμο, αυθεντικός σισιλιάνικος αέρας

Το Παλέρμο είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας, που όμως διατηρεί αξιοθέατα και ομορφιές, ειδικά στην παλιά της πόλη. Επί αραβικής κατοχής, η σημερινή πρωτεύουσα της Σικελίας μετατράπηκε σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου και σήμερα, στην παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η παλιά αραβική συνοικία, συρρέουν επισκέπτες από παντού για να περιδιαβούν στα δαιδαλώδη στενά δρομάκια. Η περιοχή λέγεται Λα Κάλζα και κέντρο της είναι η Πιάτσα Αρμερίνα, η πλατεία με τις τεράστιες σπάνιες συκιές. Το Μουσείο Μαριονέτας αλλά και το Παλάτσο Αμπατέλις, η Πινακοθήκη της Σικελίας συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον. Στο Παλέρμο θα δούμε επίσης την αγορά Βουτσιρία, το Ανάκτορο των Νορμανδών και τον καθεδρικό ναό με τους γοτθικούς πύργους, τον μπαρόκ τρούλο και το απόσπασμα από το Κοράνι σε μία κολώνα.

  1. Σαρτέν, η «αυθεντική» Κορσική

Όσοι επισκέπτονται το Σαρτέν, αυτή τη γραφική πόλη της Κορσικής, αναφωνούν πως αυτή είναι η αυθεντική Κορσική: Ψηλά γκρίζα κτήρια, με στενά παράθυρα, μοιάζουν με οχυρά, τα στενά της δρομάκια πραγματικά μαρτυρούν το δύσκολο… πειρατικό παρελθόν. Το Σαρτέν ονομάζεται επίσης και «πόλη που κατοικείται από δαίμονες» και φημίζεται για τα κρασιά του, ενώ εκτός από ολόκληρη την παλιά πόλη με τις οχυρώσεις, θα δούμε ακόμα την εκκλησία Σαιντ-Μαρί, το Μουσείο Προϊστορίας, το γειτονικό Φοτζάνο με τους πύργους του, τα μεγαλιθικά μνημεία της Φουντανάτσια, τη Σπίνα Καβάλου που είναι μία γενοβέζικη γέφυρα από τον 13ο αιώνα, το παλιό λιμάνι Τιτζάνο και τα μενίρ Ου Φράτι και α Σόρα.

  1. Αλγκέρο, το οχυρωμένο λιμάνι της Σαρδηνίας

Με ίχνη οικισμών από την προϊστορία, το Αλγκέρο είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Σαρδηνίας. Αναπτύχθηκε ως ένα οχυρωμένο λιμάνι από τον 12ο αιώνα και σήμερα είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός. Ο καθεδρικός ναός και το Παλάτσο Καρκασόνα, ο Άγιος Φραγκίσκος, ο Άγιος Μιχαήλ, το σπήλαιο του Ποσειδώνα, το Παλάτσο Άλμπις, αλλά και το Πόρτο Κόντε, είναι τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούμε, ενώ δεν θα παραλείψουμε να ακούσουμε προσεκτικά τη διάλεκτο των ντόπιων, ένα μείγμα ιταλικών και καταλανικών.

  1. Χανιά, η πολυπολιτισμική Κρήτη

Με μνημεία που ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα και φτάνουν μέχρι και την Τουρκοκρατία, στον αστικό ιστό της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ο επισκέπτης δεν ξέρει πού να πρωτοσταθεί. Το Ενετικό λιμάνι και ο Φάρος, το Κουμ Καπί, τα στενά δρομάκια και τα παλιά κτήρια, οι μουσικές και οι μυρωδιές, κάνουν τα Χανιά αγαπημένο προορισμό για όλο τον χρόνο. Το Γιαλί Τζαμισί στο παλιό λιμάνι, η Μητρόπολη, ο ναός Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, οι Τάφοι των Βενιζέλων, ο αρχαιολογικός χώρος της Άπτερας, αλλά και ο δημοτικός κήπος, η αγορά, ο καθολικός ναός του Αγίου Ρόκου, η συναγωγή, είναι απλώς ελάχιστοι λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος τα Χανιά και να απολαύσει την ομορφιά τους, σε κάθε γωνιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.