TRAVEL

Το Πάτημα του Βουκεφάλα στις Πύλες του Βενέτικου

Το Πάτημα του Βουκεφάλα στις Πύλες του Βενέτικου
travel-inspiration.gr

Στη διαδρομή από και προς τα Γρεβενά μέσω Καλαμπάκας, υπάρχει μια υπέροχη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό Ελευθεροχώρι, όπου ο δρόμος περνάει πάνω από τον ποταμό Βενέτικο, και είναι σχεδόν αδύνατον σε κάθε ταξιδιώτη να μη σταματήσει για να θαυμάσει την εκπληκτική αυτή εικόνα που απλώνεται μπροστά στα μάτια του.

Στο σημείο αυτό, ο ποταμός Βενέτικος ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους, σχηματίζοντας τις Πύλες του Βενέτικου, προσφέροντας τις πιο όμορφες εικόνες του, πριν τα γαλαζοπράσινα νερά του ενωθούν με αυτά του Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Αγάπη.

Μάλιστα, το σημείο αυτό αποτελεί το πιο στενό κομμάτι του ποταμού, από όπου, όπως λέει και ο θρύλος, εκεί στάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος καβάλα στον ξακουστό Βουκεφάλα, το πανύψηλο Θεσσαλικό άλογό του, και με ένα και μόνο άλμα του ζώου, κατάφερε να περάσει απέναντι, πάνω από το ποτάμι. Έτσι λέγεται λοιπόν πως αποτυπώθηκε στους επίπεδους αντικριστούς βράχους που ξεπροβάλλουν στις όχθες του Βενέτικου, το ίχνος από τις οπλές του Βουκεφάλα, ενώ το σημείο ονομάζεται “Το Πάτημα του Βουκεφάλα”.

Στη θέση που σήμερα βρίσκεται η τσιμεντένια γέφυρα, κάποτε βρισκόταν το Γεφύρι του Μεγαλέξανδρου, ένα παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, το οποίο όμως καταστράφηκε το 1947.

Πηγή: Travel Inspiration