Ξεκινάει η εποχή του Υδρογόνου: Γνωρίστε το νέο καύσιμο που υπόσχεται ένα «καθαρό» μέλλον
Πηγή: Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ξεκινάει η εποχή του Υδρογόνου: Γνωρίστε το νέο καύσιμο που υπόσχεται ένα «καθαρό» μέλλον

Η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με τη μετάβαση σε έναν διαφορετικό ενεργειακό πόρο, άφθονο, ανανεώσιμο και, ίσως το σημαντικότερο εξαιτίας της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, «καθαρό». Το διάστημα που διανύουμε μπαίνουν οι βάσεις για το ξεκίνημα της εποχής του υδρογόνου.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, οι απαιτούμενες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν, το αδιέξοδο των ορυκτών καυσίμων φαίνεται πιο κοντά από ποτέ. Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, οι τεχνολογίες του υδρογόνου υπόσχονται άφθονο, καθαρό καύσιμο, για όλα τα στάδια της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, από τη λειτουργία των βιομηχανιών, μέχρι την οικιακή θέρμανση και τις μεταφορές.

Τα κράτη κατόπιν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνουν τον προγραμματισμό τους, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή αυτή μετάβαση και εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Έτσι και η χώρα μας, που τους τελευταίους μήνες κατάρτισε το εθνικό σχέδιο μετάβασης στο υδρογόνο, το οποίο αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να τεθεί προς διαβούλευση.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Αυγουρόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο.

«Το υδρογόνο βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και θα βρίσκεται και για τα επόμενα, καθώς είναι το καύσιμο που υπόσχεται να απανθρακοποιήσει τη ζωή μας, προσφέροντας κλιματική ουδετερότητα και βιώσιμο μέλλον, και όχι μόνο από ενεργειακής πλευράς», αναφέρει.

Το υδρογόνο συγκριτικά με τα άλλα καύσιμα, όπως εξηγεί ο καθηγητής:

-Είναι άφθονο. Βρίσκεται εύκολα και οπουδήποτε στη φύση αφού είναι συστατικό του νερού, αρκεί να ακολουθηθεί η διαδικασία -ηλεκτρόλυση- ώστε να απομονωθεί.

-Είναι καθαρό – τα κατάλοιπά του είναι μόνο το νερό.

-Έχει μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή μεγάλη ποσότητα ενέργειας ανά μονάδα μάζας (αλλά όχι ανά μονάδα όγκου).

Παράλληλα, η τιμή του ολοένα και μειώνεται, όσο αυξάνεται η παραγωγή του και βελτιώνονται οι σχετικές με αυτό τεχνολογίες, όπως συνέβη και με την περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, π.χ. τα φωτοβολταϊκά, που η αρχικά ακριβή τιμή τους μειώθηκε ραγδαία όσο αυξανόταν η διείσδυσή τους στην αγορά.

Ακόμη, δεν υπάρχουν υποδομές, προκειμένου να ενσωματωθεί αυτή η τεχνολογία σε όλο το εύρος των κοινωνικών δραστηριοτήτων, ωστόσο αναμένονται οι συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με επενδύσεις και επιδοτήσεις.

Ο Γιώργος Αυγουρόπουλος μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το μέλλον αυτό που διανοίγεται μπροστά μας, καθώς και τα βασικά σημεία του εθνικού σχεδίου, το οποίο καταρτίστηκε με βάση και τη δική του συμβολή, καθώς και το ιδανικό σενάριο για αυτά που «πρέπει» να επιτύχει η χώρα μας για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Αυγουρόπουλου στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης:

Heptapolis: Γνωρίστε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό όραμα του κόσμου

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

Η Γενετική μίλησε: Οι σημερινοί Έλληνες έχουν «μυθική» καταγωγή!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ