εκκλησια νησι
TRAVEL

Δεκαπενταύγουστος... στα άκρα: 4 νησιά για να γιορτάσουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Από τον βορρά στον νότο και από τη δύση στην ανατολή. Τέσσερα νησιά στις τέσσερις άκρες της χώρας, για να γίνουμε «ένα« και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον Δεκαπενταύγουστο.

Συνυφασμένος με την ελληνική παράδοση είναι ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως συνηθίζεται να λέγεται, όχι μόνο λόγω της θρησκευτικής χροιάς της ημέρας, αλλά και διότι, όπως το Πάσχα, μας φέρνει πιο κοντά.

Στην καρδιά του καλοκαιριού λοιπόν, εκεί που όλα υπολειτουργούν και η χώρα βρίσκεται σε βαριά θερινή ραστώνη, τα πάντα ζωντανεύουν όταν πρόκειται για το μέρος των διακοπών μας: Όλοι μαζευόμαστε σε χωριά, παραλίες, πλατείες, ξαναβρισκόμαστε με αγαπημένους ή ξεφαντώνουμε με νέες παρέες, ζούμε κάθε λεπτό ξεγνοιασιάς στο έπακρο και χαιρόμαστε τις πολύτιμες στιγμές των διακοπών μας.

Σε όποιο μέρος της χώρας και αν βρεθείτε τον Δεκαπενταύγουστο, σίγουρα θα έχετε την επιλογή να παραβρεθείτε σε παραδοσιακό πανηγύρι – ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου, φυσικά: Άλλα είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια κι άλλα τα πανηγύρια στην Ικαρία, άλλα τα πανηγύρια στα Επτάνησα κι άλλα στις Κυκλάδες, άλλα στη Θράκη κι άλλα στην Κρήτη. Παντού όμως επικρατεί η ίδια διάθεση χαράς και αγαλλίασης, κεφιού και καλοσύνης για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, στο ίδιο μέρος, όπως πάντα.

Ας δούμε παρακάτω τέσσερα νησιά στις τέσσερις άκρες της χώρας, που μπορούμε να βρεθούμε και να αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε στην καρδιά της Ελλάδας, πως γινόμαστε «ένα« και γιορτάζουμε όλοι μαζί!

Στα Διαπόντια νησιά, στο βορειοδυτικό σύνορο της χώρας

Μαγευτικές παραλίες στους Ωθωνούς
Μαγευτικές παραλίες στους Ωθωνούςvisit.corfu.gr


Φυσικά τα Διαπόντια νησιά, στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας που βρίσκεται το βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας, δεν είναι ένα, αλλά τρία μεγάλα και μερικά μεγαλύτερα: Στο Μαθράκι, την Ερείκουσα και τους Ωθωνούς, τα καλοκαίρια συρρέουν θαρραλέοι επισκέπτες που θέλουν και να γνωρίσουν πώς είναι η ζωή σε έναν τόσο μικρό και απομακρυσμένο τόπο, αλλά και να θαυμάσουν τις παρθένες παραλίες, τα καταγάλανα διάφανα νερά και την απαράμιλλη ομορφιά. Βορειότερο από τα τρία νησάκια είναι οι Οθωνοί, που αποτελούν και το ακροσύνορο της χώρας μας.

Στη Σαμοθράκη, το πιο βόρειο ελληνικό νησί

Σαμοθράκη
Η μυστυριακή Σαμοθράκηunsplash


Η Σαμοθράκη είναι για πολλούς λόγους, ένα πραγματικά ξεχωριστό νησί, με τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα. Στο τοπίο κυριαρχεί ο Σάος, το πανύψηλο βουνό με τα τρεχούμενα νερά του και τις βάθρες του, τις φυσικές λιμνούλες που σχηματίζονται στις εσοχές των βράχων και που μαγνητίζουν τους επισκέπτες πιο πολύ και από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και τις απέραντες παραλίες του νησιού. Οι παραδοσιακοί οικισμοί και ιδίως η Χώρα, κρυμμένη στην πλαγιά του βουνού, έχουν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ τα αρχαία ερείπια του Ιερού των Μεγάλων Θεών, προσδίδουν στη Σαμοθράκη κάτι από το μυστικιστικό αρχαίο παρελθόν της.

Στο Καστελόριζο, το χρωματιστό νησί στην άκρη του Αιγαίου

Το ακριτικό Καστελόριζο
Το ακριτικό Καστελόριζο


Το πολύχρωμο τοπίο στο Καστελόριζο μαγνητίζει τα βλέμματα όσων αψηφούν τις δυσκολίες της απόστασης και φτάνουν μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Το νησί, που λέγεται και Μεγίστη, παλαιότερα είχε περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους και ήταν εμπορικό κέντρο της Μεσογείου. Από την εποχή εκείνη έχουν παραμείνει έως σήμερα παλιά αρχοντικά των εμπόρων και ένας κοσμοπολίτικος χαρακτήρας που δεν συναντάται εύκολα αλλού.

Στο Καστελόριζο οι φιλόξενοι κάτοικοι μας κάνουν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας και είναι βέβαιο πως θα θελήσουμε να ξανακάνουμε το ταξίδι όσο πιο σύντομα γίνεται!

Στη Γαύδο, στα σύνορα δύο ηπείρων

Γαύδος
Απλώς... καθίστε αναπαυτικά για να ατενίσετε το απέραντο γαλάζιο


Η Γαύδος είναι το νοτιότερο νησί της Ελλάδας, στο Λιβυκό πέλαγος, το πιο κοντινό σημείο της ανατολικής Ευρώπης με την Αφρική. Οι αμμώδεις παραλίες σε ένα νησί με πολύ πράσινο, με ιδιαίτερη, άγρια αλλά και απαλή ομορφιά, οι δεκάδες επισκέπτες του καλοκαιριού και οι πάρα πολλοί – πλέον – πρώην «πρωτευουσιάνοι» που άφησαν τα πάντα για να μείνουν εκεί συνθέτουν ένα πολυμορφικό ψηφιδωτό ιστοριών που κάτω από τον έναστρο ουρανό της καλοκαιρινής νύχτας γίνονται θρύλοι και συνοδεύουν για πάντα όσους μπορέσουν να το ζήσουν.

Διαβάστε επίσης

Τρία παραδεισένια νησιά που προσφέρουν ξεκούραστες διακοπές

Nίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την άγρια ομορφιά και τα σεληνιακά τοπία

Αυτά τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανικά για island hopping

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ